latinica  ћирилица
01/09/2014 |  08:32 | Аутор: РТРС

"Паметне" патике вас воде до одредишта

Јунакиња филма „Чаробњак из Оза“ Дороти треба само да лупи својим црвеним ципелицама па да се врати својој кући у Канзасу, а од септембра ће слично бити могуће и у стварном свијету. Наиме, једна индијска фирма обећава да ће то урадити са новим, „паметним“ патикама, опремљеним GPS-ом, који ће уз помоћ вибрације носиоцу давати упутство куда треба да иде.

"Црвене патике" које ће рачунати број корака, удаљеност и број калорија, под називом "lechal", што на језику хинду значи „поведи ме са собом“, наћи ће се у продаји наредних дана.
Патике ће уз помоћ блутута бити повезане са паметним телефоном и уз помоћ „Гугл мапса“ слати сигнал и усмјеравати човјека да треба да иде лијево или десно.

Ове патике су смислила два инжењера, који сматрају да ће овај језик помоћи слабовидим људима. Они сматрају да те патике пружају осјећај слободе, јер више нема потребе гледати у телефон и пратити мапу.
„Паметне патике" се већ налазе на тржишту и помажу људима који пате од деменције и дјеци чији родитељи желе да знају гдје се она налазе, али иноватори ови патика вјерују да ће то бити прве патике које ће бити намјењене свима и да ће се фокусирати и на дизајн, а не само на функционалност.

Они кажу да до сада већ имају 25.000 поруџбина за патике чија се цијена креће од 100 до 150 долара. До сада су их продавали путем препорука и преко сајта, а у преговорима су са компанијама из Индије и САД.