latinica  ћирилица
01/09/2014 |  09:17 | Аутор: РТРС

Уефин пуцањ у празно

Љетни прелазни рок је готово завршио. Прштали су наслови "Суарез сели на Ноу камп", "Балотели у Ливерпулу", "Ди Марија на Олд Трафорду",...

Куповали су и "велики" клубови и "мали", а колико су паметно трошили видјећемо у сезони која је пред нама. Хоће ли куповином играча правити резултате којим ће поправити клупски буџет и пословати у добитку? Хоће ли им се појачања исплатити или ће клуб довести у дуговања која ће га гурати у понор?

Како би помогла клубовима да се не доведу у стање великих дуговања, или чак банкрота, УЕФА је прије неколико година осмилсила систем финансијског фер-плеја који управо за задатак има да заустави прекомјерно трошење и све веће задуживање клубова.

О чему се ради? Највећи дужници, који су уједно и највећи клубови у Европи, издвајали су огроман новац за фубалере те тако подигли просјечну цијену трансфера фудбалера. Остали, мањи клубови морали су да преплаћују играче и одлазе у минус, а све из жеље да имају конкурентан тим којим могу да парирају најбољима. Све ово подразумијева и ангажман доброг ( најчешће скупог) тренера како би се правили резултати.

Када је УЕФА најавила овај систем, сви искрени љубитељи фудбала су помислили како ће се бесконачном “упумпавању“ новца у фудбал коначно стати на крај. Наиме, од просјечних клубова богати власници почели су правити гиганте купујући без ограничења и свима је постало јасно да новац значи и резултате. Свима одмах падају на памет Манчестер Сити и Пари Сен Жермен.

 

 

 

Рачуница и систем финансијског фер плеја су јасни. Клубови не би требали да потроше више него што зараде, како не би тонули у дугове. Међутим, да ли је све у ствари тако? Да ли је УЕФА стриктна када је у питању систем који којим се и Платини поноси?

"Финансијски фер-плеј је врло важан у времену економске кризе. Не разумијем зашто би, у тренутку када је економија посустала, фудбалски тимови имали толика дуговања", рекао је Платини у Милану 2011. на пријему награде поводом уласка у италијанску кућу славних као најбољи страни играч.

"Сваке године професионални фудбал направи 1,4 милијарде евра дуга у Европи. Ја сам био та додсадна особа која је захјтевала да се то заустави", додао је је први човјек УЕФА.

 

Неко је морао бити и кажњен

Сви су очекивали да ће кровна Европска кућа фудбала "оплести" по неком од великана. Међутим, платио је Металург из Доњецка. Украјинци су кажњени годином дана неиграња у свим европским такмичењима. Повод за казну је неизмиривање обавеза за трансфер Бразилца Жуниора Мораеша, који је у Металург дошао из Глорије.

Сви знамо и то како је ове године прошао шампион Србије, Црвена звезда. УЕФА је упозорила Звезду о кршењу правила о финансијском фер плеју због дугогодишњих дуговања према играчима и фудбалским клубовима, да би на крају "црвено- бијеле" избацили из квалификација за Лигу шампиона.

Звезда има дуговања од 50 милиона, али са тим дугом није ни међу 50 највећих дужника!

Од учесника најелитнијег клупског такмичења у Европи шпански и енглески клубови у посљедњих пет година сваки дугује између 100 и 800 милиона евра!

 

 

Бомбастични трансфери и њихова оправданост

Највише приче увијек се врти око "великих" играча и "великих" клубова. Колико год да бомбастично звуче трансфери фудбалских звијезда од по неколико десетина милиона евра, они и нису неки велики пробем. Зашто? Зато што ће се, рецимо, Роналдов или Суарезов прелазак било гдје јако брзо отплатити кроз продају дресова или сувенира широм свијета,тако да је Реалова рачуница око ангажовање Родригеза, или Барселонина око Суареза исплатива.

Проблем лежи у подизању цијена и оних фудбалера који нису "топ играчи". Њихов ангажнан у клубовима и економска исплативост довођења таквих појачања је више него дискутабилна.

Да, дешавали су се и такви ангажмани овог љета. Тако је Манчестер јунајтед за Лука Шоа издвојио 37,6 милиона евра! Шо је преласком из Саутхемтона у Манчестер постао најскупљи тинејџер у историји фудбала! Хоће ли га, када и како отплатити? Тешко.

Још више чуди одлука Барселоне која се "појачала" дефанзивцем Валенсије Жеремијем Матјеом за којег је издвојила 20 милиона евра. Француз уз то има 31 годину, потписао је уговор на четири године а клаузула за слободу му је 50 милиона евра!

 

 

 

 Најскупљи трансфери љетног прелазног рока 2014:

 

1. Луис Суарез из Ливерпула у Барселону за 87,8 милиона евра,

2. Хамес Родригез из Монака у Реал Мадрид за 79,7 милиона евра,

3. Анхел Ди Марија из Реал Мадрида у Манчестер јунајтед за 75 милиона евра,

4. Давид Луиз из Челзија у Пари Сен Жермен за 50,2 милиона евра,

5. Елиаквим Мангала из Порта у Манчестер сити за 44,2 милиона евра,

6. Алексис Санчез из Барселоне у Арсенал за 40 милиона евра

7. Лук Шо из Саутхемптона у Манчестер јунајтед за 37,6 милиона евра,

8. Сеск Фабрегас из Барселоне у Челзи за 37,6 милиона евра,

9. Андер Ерера из Атлетик Билбаа у Манчестер јунајтед за 36,4 милиона евра,

10. Ромел Лукаку из Челзија у Евертон за 35,1 милион евра

 

 

 Највећи дужници

Иако све што видимо када су у питању "највећи" изгледа јако лијепо и сређено, ствари ни изблиза нису такве. Реномирани сајт "The Richest" објавио је листу највећих дужника европског фудбала.

 

 

10. БОРУСИЈА ДОРТМУНД - 82 милиона долара

Борусија је 1997. била шампион Европе и управо у том периоду добила је свој надимак "Милионери" због високих плата које су примали играчи.

Међутим, због великих финансијских проблема клуб је 2003. године морао да позајми новац од великог ривала, Бајерна, само да би могао да исплати зараде играчима.

Добри резултати у првенству Нјемачке и Лиги шампиона вратили су посљедњих година клуб "на ноге", па се његова укупна вриједност процјењује на 456 милиона долара. Управо због тога банкама које издају кредите не смета то што дуг Борусије Дортмунд износи 82 милиона долара, или 18 одсто вриједности клуба.

 

9. ЈУВЕНТУС - 83 милиона долара

Један од ријетких клубова у Италији који посједују свој стадион. Има га још Сасуоло.

Торинези су на изградњу стадиона потрошили око 140 милиона долара, међутим, више неће морати да плаћају ренту и додатне трошкове. “Стара дама“ сада има добре резултате у домаћем првенству, па се навијачи надају и добрим играма у Лиги шампиона, а руководство клуба нада се да ће дуг од 83 милиона долара ускоро бити значајно смањен.

 

8. ЛИВЕРПУЛ - 110 милиона долара

Ливерпул је у власништву "Фенвеј спортс групе", компаније која управља и Бостон Ред Соксима, једним од најпознатијих америчких бејзбол тимова.

ФСГ је купила Ливерпул у октобру 2010. године, након што је Виши суд приморао претходне власнике да га продају због дуга од чак 573 милиона долара. По преузимању клуба, ФСГ је успио да добије нове кредите и смањи дуг, који сада износи 110 милиона долара. На руку им иде чињеница да су “утопили“ Луиса Суареза Барселони за око 75 милиона фунти (око 126 милиона долара).

 

7. КВИНС ПАРК РЕНЏЕРС - 145 милиона долара

По повратку у Премијер лигу на крају сезоне 2010/2011. године, власници Квинс Парк Ренџерса уложили су огроман новац не би ли створили тим да парира најбољим енглеским клубовима.

На жалост, КПР је послије само двије сезоне морао назад у Чемпионшип. То је узроковало огромне финансијске губитке, што одласцима спонзора, што због честих промјена тренера и играча.

Дуг је нарастао до 145 милиона долара, али би ускоро требало да буде драстично смањен, пошто ће се Квинс Парк Ренџерс опет такмичити у елитном рангу енглеског фудбала, што значи бољу зараду од ТВ права, спонзора, продаје улазница...

 

6. БАРСЕЛОНА - 156 милиона долара

Барселона спада међу најуспјешније и најпопуларније клубове на свијету, па тиме и међу највриједније. По магазину Форбс, каталонски гигант вриједи 2,6 милијарде долара.

Дуг клуба, који је један од ријетких у власништву навијача, ипак је велики и износи шест одсто укупне вриједности - 156 милиона долара. Највећи разлог тога лежи у енормним платама играча, међутим, за разлику од свог највећег ривала Реал Мадрида, Барселона је окренута сопственој производњи фудбалера, тако да не мора да троши на њихове трансфере (ипак су довели времешног Метјеа за 20 милиона евра).

 

5. РЕАЛ МАДРИД - 165 милиона долара

"Краљевски клуб" сматра се највриједнијим на свијету, са процјењених 3,3 милијарде долара, тако да имиџ Реал Мадрида у огромној мјери "покрива" дуг од 165 милиона клуба.

Годинама Мадриђани обарају рекорде у висини обештећења која плаћају за трансфере играча, али зато они маркетиншки најатрактивнији и најисплативији већином и играју за Реал.

Уз маркетиншки потенцијал, ту су и добри резултати, па се Реал Мадриду, попут већини клубова са ове листе, много тога толерише када су у питању финансије.

 

4. БОЛТОН - 267 милиона долара

Најјачи негативан утицај на касу овог клуба догодио се у сезони 2011/2012, када је послије 11 година испао из Премијер лиге. Боравак у Чемпионшипу узроковао је губитак 83 милиона долара за само годину дана, саопштио је клуб на крају 2013.

Као код Квинс Парк Ренџерса, највећи проблем представљале су високе плате играчима, али и драстично мањи приход од ТВ права, смањени спонзорски уговори... Забрињавајућа чињеница је и та да Болтон зависи искључиво од једног човјека, власника Едија Дејвиса.

 

3. ВАЛЕНСИЈА - 374 милиона долара

Два пута су били национални првак (2002, 2004) и два пута су играли у финалу Лиге шампиона (2000, 2001), међутим, финансијски проблеми већ тада су били присутни.

Да би се извукла из актуелног проблема, Валенсија је била приморана да прода најбоље играче - Давида Виљу, Хуана Мату, Давида Силву...

То, ипак, није било довољно да би се завршила изградња новог стадиона, чије је отварање било планирано за крај сезоне 2008/2009. Када се то коначно догоди и када "слијепи мишеви" заиграју на "Новој Местаљи" можда ће и дуг од 374 милиона долара бити значајно умањен.

 

2. АРСЕНАЛ - 384 милиона долара

Магазин Форбс тврди да је дуг Арсенала процентуално највећи када се гледа укупна вриједност клуба, чак 29 одсто! "Тобџије" званично вриједе 1,326 милијарде долара, а њихов дуг износи 384 милиона.

Наводно, највећи кривац Арсеналовог огромног дуговања је нови стадион, отворен љета 2006. За иградњу Емирејтса издвојено је око невјероватних 720 милиона долара. Трошкови одржавања и организације утакмице су, стога, далеко већи, али би требало и приходи да буду побољшани. Арсенал, међутим, има најскупље улазнице у Премијер лиги, па се дешава и да трибине Емирејтса нису увијек попуњене.

 

 

 

1. МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД - 569 милиона долара

Други највриједнији клуб на свијету, по Форбсу, уједно је и клуб са највећим дуговима. На то је значајно утицао долазак породице Глејзер, која је од 2005. године већински власник Манчестер јунајтеда. Американци су преузели "црвене ђаволе" захваљујући бројним позајмицама банака, које су обезбиједили заложивши клупску имовину.

То се није допало навијачима, па су масовно окренули леђа новим власницима, али и самом клубу, којем "над главом" константно "виси" 569 милиона долара дуга.

 

Ко од ових клубова стријепи да ће му бити одузета лиценца за такмичење у домаћем првенству или Лиги шампиона? Нико.

Поставља се питање да ли је однос УЕФА према, "великим" и "малим" клубовима једнак? Наравно да није, и тешко ће нас Платини и друштво увјерити у супротно...

 

ПРИПРЕМИО: БОЈАН МИЧИЋ