latinica  ћирилица
01/09/2014 |  11:43 | Аутор: Агенције

Кетогена дијета спашава животе обољелих од карцинома

Све више људи је разочарано медицинским третманима рака: прескупи су, препуни опасних нуспојава и нису дјелотворни.Због тога многи посежу за природним начинима лијечења.

Један од њих је и кетогена дијета, чија популарност у свијету убрзано расте, јер дјелује и код најагресивнијих карцинома.

Повећава се и број научних истраживања на контролисању раста и смањивању тумора с кетогеном дијетом.

Неки научници вјерују да би у будућности могла замијенити конвенционалне начине третирања карцинома попут хемотерапије.

Међу највећим заговорницима и истраживачима ове дијете је др. Томас Сејфрид (Thomas Seyfried) , аутор књиге "Cancer as a Metabolic Disease" (Рак као метаболичка болест).

Уз њега је Доминиц Д'Агостино, професор с одјела молекуларне фармакологије и физиологије на Медицинском факултету Морсани у Јужној Флориди, који има много позитивних искустава с кетогеном дијетом у лијечењу рака.

Кетогена дијета успјешно се користи и за контролисање тешких облика епилепсије, лијечење неуролошких поремећаја, главобоље, неуродегенеративних и аутоимуних болести, поремећаја спавања и биполарног поремећаја.

У својој књизи Grain Brain неуролог Др. David Perlmutter пише да ова дијета помаже у убрзаном губљењу килограма, против АДХД-а, Алцхеимера и деменције.

Успјешна и у лијечењу тешких облика рака

Успјешност кетогене дијете документирана је многим студијама и свједочанствима излијечених од многих врста рака, посебно оних на мозгу.

Без обзира на тешку проведивост ове дијете, испитаници су је добро подносили, чак и уз хемотерапију.

Истраживачи из болнице у Würzburg ставили су на кетогену дијету шеснаест пацијената, који су били отписани од стране модерне медицине.

Док су неки обољели умрли, они који су успјели остати на дијети три мјесеца доживјели су побољшање или ремисију рака.

Др. Небелинг и сарадници 1995. су прописали кетогену дијету за двије дјевојчице с туморима мозга у узнапредовалом стадију.

Били су то анапластични астроцитом четврти стадијум и церебрални астроцитом трћи стадијум које није било могуће у потпуности уклонити операцијом.

Уз кетогену дијету тумори су се смањили те су пацијентице надживјеле лијечничка предвиђања.

Др. Еуген Фине је 2012. направио студију на десет пацијената у поодмаклим стадијумима рака. Код шест се пацијената тумор зауставио или дјелимично повукао у ремисију.

Старија жена (65) обољела од глиобластома, најагресивније врсте рака, 2010. стављена је на кетогену дијету у комбинацији с кемотерапијом и зрачењем.

Тумор јој се потпуно повукао, а није јој био потребан ни дексаметазон против епилептичних нападаја.

Ово је посебно обећавајуће, јер модерна медицина нема лијека за глиобластом па је просјечни животни вијек након оболијевања 3 до 12 мјесеци.

Доктор Д'Агостино недавно је објавио истраживање које показује одличне резултате комбинирања кетогене дијете и хипербаричног кисика против рака с метастазама.

Шта је кетогена дијета


Кетогена дијета потпуно је различита од других стилова прехране и руши све оно што смо мислили да знамо о прехрамбеној пирамиди.

Ћелије тумора мозга и других чврстих тумора звисне о глукози, што је потврђено у неколико истраживања.

Циљ је да се станице рака изгладне укидањем глукозе, која долази из угљикохидрата, те да тијело уђе у кетозу, стање у којем тијело црпи енергију из кетона – нуспроизвода масти.

При томе се мијења читава хемија тијела и стабилизује ниво глукозе у крви.

Главне карактеристике кетогене дијете:

дневни унос масноћа износи 70%
дневни унос протеина чини 25%
дневни унос угљикохидрата је само 5%, највише 50 г дневно, а код инзулинске резистенције или дијабетеса највише 25 г дневно.
дневни унос калорија је 10-20% мањи од потрошње базалног метаболизма.

Провођење дијете


За постизање кетозе потребно је од једне до три седмице, зависно о стању организма.

То прелазни период може бити слично као и код чишћења организма, па можете осјећати слабост и имати мирис даха по ацетону.

Кетозу не треба мијешати са штетном кетоацидозом која може бити јако опасна за дијабетичаре. Кетоза је природно и потпуно нешкодљиво стање тијела.

Практицирање кетогене дијете с временом смањује апетит, јача концентрацију и олакшава мршављење без губљења мишићне масе.

Код провођења ове дијете морате узимати и квалитетне суплементе - МЦТ уље, пробиотике и мултивитамине.

Они могу ублажити нуспојаве, појачати и убрзати улазак у кетозу и снизити ниво шећера у крви.

Започните кетогену дијету искључиво уз надзор стручњака који ће израчунати потребе вашег тијела и поучити вас одабиру намирница.

Ниво кетона у тијелу може се мјерити и код куће с индикаторима кетона у урину.

Кетогена дијета може се проводити самостално или истовремено с другим терапијама.