latinica  ћирилица
01/09/2014 |  11:45 | Аутор: РТРС

Јапан: Кампања за прављење залиха тоалет папира

Јапанска влада покренула је данас кампању за прављење залиха тоалет папира, јер би у случају природне катастрофе могла да се догоди несташица овог производа.

Влада је поводом Дана превенције катастрофа објавила да се скоро половина производње тоалет папира одвија у подручју које је веома изложено земљотресима.

Званичници кажу да се грађани сјете само хране и воде када праве залихе за случај катастрофа, али да заборављају на тоалет папир и да постану очајни када се испостави да је сувише касно да га набаве.

"Када им нестане тоалет папира, људи почну да користе папирне марамице, а то може да зачепи наше тоалете", изјавио је Тошијуки Хашимото, званичник Министарства индустрије задужен за папирне производе, пренио је АП.

У оквиру кампање, произвођачи нуде ролне од 150 метара једнослојног тоалет папира, које трају двоструко дуже од стандардних ролни.

Четворочлана породица требало би да преживи мјесец дана са паковањем од шест ролни по цијени од 4,4 долара. Овај папир има рок трајања од пет година, изјавио је Сатоши Куросаки, предсједник Удружења јапанске индустрије папира.

Влада и индустријски званичници саопштили су да се 41 одсто производње тоалет папира одвија у префектури Шизука, у централном дијелу Јапана.

Стручњаци кажу да постоји шанса већа од 80 одсто да ће се у близини обале ове области догодити велики земљотрес у наредних 30 година.