latinica  ћирилица
01/09/2014 |  12:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска: Расписана потјерница за хапшење најмање 34 полицајаца

У 16 градова широм Турске данас је спроведена рација и притворено је најмање 20 полицајаца, док је расписана потјерница за укупно 34 припадника органа реда, оптужених за завјеру против Владе, јављају турски медији.

То је четврти талас рација од јула ове године послије оптужби предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да се турска полиција уротила против њега и описао их као "паралелна држава унутар снага безбједности".
Налози за хапшење издати су за најмање 34 полицајца оптужених за низ кривичних дјела, укључујући илегално прислушкивање највиших званичника и покушаја збацивања владе, пренијела је агенција АФП.

Нова хапшења, оцјењују медији, представља нову офанзиву против бившег Ердогановог савезник Фетулаха Гулена, муслиманаксог клериканца који живи у САД-у, у освит огромног корупционашког скандала који је избио крајем прошле године.
Ердоган је тада оптужио Гуленове присталице за успостављање "паралелне државе" користећи свој утицај у турској полицији и правосуђу за подривање Турске владе, оптужбе које Гулен негирао.

Хапшења су услиједила само дан пошто је Ердоган званично положио заклетву и премијерску функцију замијенио мјестом предсједника државе, а пошто је апсолутном већином побиједио у првом кругу избора 10. аугуста.