latinica  ћирилица
01/09/2014 |  13:57 | Аутор: РТРС

Одржана Прва дјечија шумаријада

На излетишту Гозна надомак Челинца одржана је Прва дјечија шумаријада, коју су организовали невладина организација ЦЕФОР и Јавно предузеће "Шуме Републике Српске" с циљем едукација најмлађих нараштаја о значају шума за животну заједницу.

Малишани из пет бањалучких вртића "Цицибан", "Маслачак", "Мики Маус", "Чаролија" и "Звјездица" имали су прилику да у природном амбијенту дођу до сазнања о вриједностима шуме и њеном утицају на животну средину.

Након дефилеа учесника и химне шумаријаде услиједио је такмичарски дио, који је имао за циљ да промовише вриједности шуме кроз квиз знања из ботанике и зоологије и одређене дисциплине.

Из ЦЕФОР-а кажу да желе да кроз овакве манифестације усаде дјеци љубав према шумама.

Технички директор Шумског газдинства "Бањалука" Радован Милисавић рекао је да је су, након дјеце, шуме наше друго највеће богатство.

Предсједник Удружења приватних предшколских установа града Бањалука Лара Пејић каже да је годишњим планом и програмом васпитно образовног рада обухваћена и област екологије.

Током слободних активности малишани су могли да виде изложбе "Шумски дарови" и "Непријатељи шуме", а посебно су били занимљиви сусрети са ловцем и животињама.

Најуспјешнијим појединцима и вртићима су на карју прве дјечије шумаријаде "Гозна 2014" уручене награде и пехари.

У ЦЕФОР-у истичу да ће дјечија шумаријада постати традиционална и да ће наредних година учествовати већи број вртића из цијеле Републике Српске.