latinica  ћирилица
01/09/2014 |  14:02 | Аутор: РТРС

Украјинске снаге се повукле са аеродрома у Луганску

У посљедња 24 часа, у сукобима на истоку Украјине погинула су седморица војника, саопштио је данас украјински војни портпарол, Андриј Лисенко. Он је рекао да су се украјинске снаге повукле са главног аеродрома у Луганску, након што су добиле наређење да то учине.

Војска је претходно објавила да су се њени падобранци сукобили са руским тенковским батаљоном, у покушају да задрже контролу над аеродромом у близини Луганска.

У току су и борбе недалеко од аеродрома у Доњецку, гдје су се, према тврдњи локалних снага, предале двије чете украјинске армије.

Руски министар спољних послова, Сергеј Лавров, позвао је преговараче у Бјелорусији да на данашњем састанку постигну договор о моменталном прекиду ватре.

На разговорима у Минску, којима присуствују представници Русије, Украјине, ОЕБС-а и профедералних снага, званичници самопроглашених Доњецке Народне Републике /ДНР/ и Лугањске Народне Републике /ЛНР/ затражили су од Кијева да им призна аутономију, али су изразили жељу да остану интегрални дио Украјине.

Представници ДНР и ЛНР затражили су од украјинске Владе да оконча војну операцију на истоку земље, како би се могли одржати слободни парламентарни и локални избори.

На састанку у Минску предложено је и формирање комисије за рад на споразуму о мирном рјешењу сукоба и обнови региона Доњецка.

"Предсједник, Влада и Врховна Рада треба да прихвате декрете којим ће бити одобрено опорављање од хуманитарне катастрофе, признавање специјалног статуса територија под контролом Народних Република, и стварање услова, првенствено обуставом свих операција, за одржавање избора", наводи се у документу, преносу руска телевизијска станица "Раша тудеј".