latinica  ћирилица
01/09/2014 |  14:30 | Аутор: РТРС

Нилсен: Дневник 2 РТРС-а најгледанији

Агенција за мјерење гледаности Нилсен објавила је податке за август. Према подацима агенције, најгледанија информативна емисија у протеклом мјесецу био је други Дневник Телевизије РС.

Рејтинг Дневник 2 наше телевизије за август износио је 9,41. Поред другог Дневника, гледали сте и први и трећи Дневник, Дневник плус, Српску данас, емисију Круг и Јутарњи програм.

И истраживања Института за друштвена истраживања Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, показују да је информативни програм наше телевизије најгледанији.

У оквиру пројекта “Медијска слика Републике Српске”, спроведено је истраживање о улози и мјесту медија у животу грађана Српске.

Највећи број питања у овом истраживању био је о томе како и које медије грађани прате, колико времена проводе пратећи медије и који садржаји их највише занимају. Дио питања односио се и на читаност, слушаност, гледаност. 

Истраживање је урађено на узорку од 1 114 случајно одабраних пунољетних становника РС. Рађено је у периоду од 15. - 19. августа. Спроведено у 60 насељених мјеста и мјесних заједница.

Највећи број грађана – 36, 18%, међу информативним програмима, гледа други дневник РТРС - у 19 часова и 30 минута. Иза нас је дневник БН ТВ, са 25,85%.

Према овом истраживању, најгледанија друштвено-политичка емисија у Републици Српској је „Печат“, којег на нашем програму гледа 12,39%. Након њега слиједе „Црно на бијело“ са 10,95% и „Апостроф“ са 8,98%.

Телевизија је још далеко најпопуларнији медиј у Републици Српској. Само се 4% грађана изјаснило да не гледа телевизију, а њих 79% телевизију гледа више од једног сата дневно.

Радио свакодневно слуша 25,85%, док је оних који уопште не слушају радио - 27,38%.

Највећи број грађана од медија очекује тачност и поузданост – њих 58%, а објективност и непристрасност очекује 39% испитаних.

Скоро 58% грађана мисли да је већина садржаја у медијима политичке тематике, а да им је добар дио садржаја досадан и незанимљив сматра 25,22%. 22% анкетираних медијски садржај оцијенило је као забаван и занимљив, али и бескорисан.

Према резултатима овог истраживања, 53,5% грађана користи интернет.

Око 36% пунољетних грађана има профил на Фејсбуку, који највише користи до један сат дневно. Штампу редовно чита 23% грађана, а књиге чита нешто мање грађана - 18,31%.

Резултати овог истраживања користе се у научно-истраживачком сегменту пројекта „Медијска слика Републике Српске“ и служе као основа за стручне анализе и писање научних радова и студија.