latinica  ћирилица
01/09/2014 |  15:33 | Аутор: СРНА

Додик: Суд и Тужилаштво БиХ формирани за егзекуцију над Србима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су Суд и Тужилаштво БиХ фомирани да би вршили неправду и егзекуцију над Србима.

Предсједник Српске је истакао да ове двије правосудне институције нису мјесто гдје се дијели правда.

"Ове институције то показују од како су формиране", изјавио је Додик у Бањалуци, коментаришући јутрошња хапшења осумњичених за ратне злочине на подручју Добоја и Теслића.

Он је напоменуо да је видљиво да нису процесуирана лица одговорна за злочине почињене над Србима, наводећи као примјер подручје Брчког, гдје је у једном селу убијено 80 Срба, а лица која су починила тај злочин раде у институцијама дистрикта.

БОРС: Хапшење показује бруталност СИПЕ и Тужилаштва

Борачка организација Републике Српске осудила је хапшење 13 демобилисаних бораца Вврс у Теслићу и Добоју, истичући да то још једном показује сву бруталност по којој раде СИПА и Тужилаштво БиХ.
"Хапшење показује да се ове институције не труде да у свом раду имало држе до људског достојанства, а посебно је то изражено када је ријеч о припадницима Војске Републике Српске", саопштено је из БОРС-а.

БОРС истиче да начин на који је СИПА ухапсила ове људе и вријеме у које је то урадила показује да је једини циљ да се хапшење изведе што помпезније, да изазове што већу сензацију и да се свим другим лицима који би се могли наћи у истој ситуацији "утјера страх у кости". БОРС осуђује начин на који СИПА хапси лица осумњичена да су починила ратне злочине поготово када је јасно да се хапсе за догађаје са којима немају никакве везе.

"Упадање у куће са фантомкама на главама, кориштење ватреног оружја са дугим цијевима, плашење чланова породице осумњичених и сличне радње, које проводи СИПА, нису у служби правде, већ застрашивања и нису прихватљиве ни у једном уређеном и цивилизованом друштву, па не би требало бити ни у овом", истиче БОРС.

БОРС наводи да има информације да су се ухапшена лица редовно јављала на све информативне разговоре на која их је позивала полиција, да су без задршке и двоумљења сарађивали са инспекторима који су их позивали на разговоре, да нису бјежали нити су се скривали, па није јасно зашто се хапсе на овакав начин и откуд толика бруталност у раду СИПА.

"Позивамо све институције Српске које имају додира са овом проблематиком да стану у заштиту својих грађана и предузму све легалне и законом дозвољене мјере како би била заустављена Сипина брутална и помпезна хапшења грађана Републике Српске", закључује БОРС.

Дукић: Хапшења Срба - резултат "монтираног процеса"

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра да је хапшење 13 демобилисаних бораца ВРС у Теслићу и Добоју резултат "монтираног процеса" против Срба.

"Хапшење демобилисаних припадника ВРС посљедица је унутрашњег раскола у Тужилаштву БиХ, као и међу Бошњацима и Хрватима", рекао је Дукић.

Он је закључио да учестала хапшења припадника ВРС под сумњом да су наводно починила ратне злочине потврђује да нема правде и правичности у Суду и Тужилаштву БиХ.