latinica  ћирилица
01/09/2014 |  16:56 | Аутор: Агенције

Стефановић: Милићев ухапшен у Кини, брзо изручење

Марко Милићев, осумњичен да је својим аутомобилом усмртио Луку Јовановића на Бранковом мосту у Београду, ухапшен је у Кини, и биће изручен Србији, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

"Без обзира што немамо закључен екстрадициони споразум, захваљујући вољи Кине, мислим да ћемо ово урадити брже него што предвиђа редовна процедура по реципроцитету, која би могла да потраје више недјеља", рекао је Стефановић, додавши да очекује да ће Милићев бити изручен Србији за неколико дана или "највише неколико недјеља". Министар је ово саопштио у присуству амбасадора Кине у Србији Ли Манчанга.

Стефановић је рекао и да ће Србија већ вечерас или најкасније сутра поднијети захтјев да Милићев буде изручен Србији.

"Најважније је да се он сада налази у притвору у Кини. Разговармо о детаљима екстрадиције. Кина има потпуну вољу да што прије изручи Милићева. Кад упутимо захтјев, кинеске власти ће донијети одлуку о рјешењу о екстрадиционом притвору. Видјећемо колико ћемо моћи да скратимо ту процедуру и да Милићева што прије имамо у нашим рукама", рекао је Стефановић. Он се захвалио Кини на помоћи у овом случају.

Према његовим ријечима, Милићев је из Турске 13. августа отишао у Хонг Конг, а затим је 15. августа отишао на територију централне Кине.

"За сада немамо више детаља о његовом кретању у централној Кини. Оно што могу да нагласим јесте да имамо довољно доказа да направимо чврст случај пред судом", рекао је Стефановић.

Милићев је осумњичен да је 25. јула рано ујутру Јовановића прегазио аутомобилом "мини кантримен" и да се послије тога није зауставио. Милићев је одраније био познат полицији, а био је и у затвору због појединих кривичних дјела. Након што је ударио Јовановића, Милићев је био у бјекству у Турској, навео је тада министар Стефановић. Наредног дана за њим је расписана црвена Интерполова потјерница.

Милићев се терети за тешко дјело против безбједности јавног саобраћаја за које је запријећен затвор до осам година, као и за непружања помоћи повријеђеном у саобраћајној несрећи.