latinica  ћирилица
01/09/2014 |  20:14 | Аутор: РИА-Новости

Преговори у Минску - корак ка миру?

Преговори у Минску између проруских снага и власти у Кијеву дају наду да би ускоро могло да се дође до рјешења које био обуставило рат у Украјини.

Иако је претходних недјеља самопрокламовани премијер проруских снага Александар Захарченко рекао да ће се они задовољити само пуном независношћу, у Минску су представници Доњецке и Луганске Народне Републике изнијели став који може водити мирном рјешењу сукоба, крај сепаратистичких намира и могућу федерализацију Украјине.

Лидери самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике затражили су признавање посебног статуса њихових територија, као услов за прекидање сукоба.

Вицепремијер самопроглашене Доњецке Народне Републике Андреј Пургин изјавио је да ће сљедеће консултације Контакт-групе за рјешење кризе бити одржане 5. септембра, када ће се разматрати потези ка прекиду ватре и могућност размјене заробољеника "сви за све", преноси РИА Новости.

У Минску су данас почеле консултације Контакт-групе, а представници ДНР и ЛНР се залажу за равноправност у преговорима, што је, како истичу, једини прихватљив начин за рјешавање конфликта. Осим признања посебног статуса њиховим територијама, захтијевају прекид војне операције украјинских снага ради одржавања слободних избора и признање статуса руском језику. Такође, инсистирају на нарочитом статусу за њихове оружане формације и на праву именовања тужилаца и судија, те траже безусловну амнестију учесника устанка и свих политичких затвореника.

ДНР и ЛНР траже и посебан систем спољноекономске активности, уз уважавање јачања интеграције с Русијом и Царинском унијом.

Контакт-групу представљају бивши украјински предсједник Леонид Кучма, амбасадор Русије у Украјини Михаил Зурабов и представница предсједавајућег ОЕБС-а за Украјину Хајди Таљавини.