latinica  ћирилица
02/09/2014 |  12:31 | Аутор: РТРС

Ивана Нинковић стипендиста угледног колеџа у САД

Најбоља пливачица БиХ Ивана Нинковић даље школовање и спортско усавршавање наставиће у Америци. Пред полазак на колеџ у Аризону, са Иваном смо разговарали у њеном родном Требињу.

На препоруку прослављеног српског пливача Милорада Чавића, Ивана је изабрала овај колеџ у Аризони, јер пружа најбоље услове младим пливачима. Оно што је посебно важно за ову спортисткињу је то да је добила стипендију која ће покрити све трошкове њеног спортског усавршавања.

- Добила сам пуну стипендију на Аrisona State University, а сутра ујутру летим авионом из Дубровника. Па, још немам неку велику трему, мада ме сви питају да ли сам узбуђена...Наравно, да сам узбуђена. Добила пуну стипендију која покрива све што се односи на пливање, као и храну, смјештај, тренинге. Веома сам задовољна - каже Ивана.

Упркос спортској каријери, напорним тренинзима и времену које све то захтијева, ова млада Требињка није запоставила школу и образовање. Зато је уз спортску добила и академску стипендију у Америци.

- Прије свега, мени је веома важно образовање. Завршила сам гимназију у Бањалуци, а двије године сам ишла у Гимназију "Јован Дучић" у Требињу, а затим сам у Бањалуци завршила гимназију одличним успјехом. Надам се да ћу тако наставити и у Америци - са самопоуздањем каже малада пливачица.

Оно што ће олакшати Ивани одлазак на други континент, јесу познаници из БиХ и из Србије са којима ће тренирати.

- Имам још једну другарицу из Мостара, а има и једна дјевојка из Србије. То је интернационални колеџ који похађа много  студената из разних крајева свијета. Упознала сам неке од њих и током Европског првенства, тако да ће бити многои познатих лица - рекла је Ивана.

Прије двије године, Ивана је из Требиња дошла у Бањалуку и постала чланица Пливачког клуба "Олимп" због бољих услова  тренирање. У мају идуће године када се врати из Америке на распуст, слиједе припреме за Свјетско првенство.

- У мају се враћам у БиХ. Прије свега, испунила сам норму за Свјетско првенство у Русији сљедеће године, тако да одмах долазим у Бањалуку, гдје ме очекују тртенинзи са мојим тренером Жељком Панићем - каже Ивана.

Наступом на Олимпијским играма у Лондону, како истиче Ивана, остварила је свој први сан. Олимпијада у Рио де Женерију и медаља је сљедећи циљ ове амбициозне дјевојке. Уз овакав рад и залагање, сигурни смо да ће јој се снови и остварити.