latinica  ћирилица
02/09/2014 |  13:21 | Аутор: Агенције

Фудбалски трансфери: Ко је најбоље прошао овог љета?

Завршен је још један узбудљив прелазни рок, није пао нови свјетски рекорд, али је потрошено више 2,5 милијарди евра, уз неколико "бомби".

У центру пажње су очекивано били Реал Мадрид, Барселона и Челзи, а на велику сцену, бар кад су у питању трансфери, вратио се и Манчестер јунајтед.

Атлетико Мадрид, Ливерпул и Арсенал су такође били веома активни, док су нешто тиши него претходних сезона били Манчестер сити и Пари Сен Жермен.

Највећи трансфер љета направила је Барселона која је довела Луиса Сусреса за 88 милиона евра из Ливерпула.

Осам милиона мање коштао је прелазак Хамеса Родригеса из Монака у Реал Мадрид, који је то надокнадио продавши Анхела ди Марију Манчестер јунајтеду за 75 милиона. У Мадрид је стигао и Тони Крос.

Атлетико је куповао паметно, умјесто Косте стигли су Антоан Гризман, Марио Манџукић и Алесио Черчи да појачају напад.

Јунајтед је обрнуо највише новца овог љета, купио је за 193 милиона евра, а продао за 42 милиона. "Црвени ђаволи" су овог љета обиљежили посљедњи дан рока довођењем Радамела Фалкаа у посљедњем минуту. Скупо су плаћени и Лук Шо и Андер Ерера.

Могло би се рећи да је најбоље прошао Челзи, јер је довео двојицу врхунских играча Дијега Косту и Сеска Фабрегаса, те вратио голмана Тибоа Куртоу, а љето је завршио у минусу од само девет милиона евра. То се догодило захваљујући продаји Давида Луиза и Ромелуа Лукакуа за укупно 85 милиона.

Ливерпул је новац од продаје Суареса искористио за довођење девет појачања, а најзвучнија су Марио Балотели, Лазар Марковић, Дејан Ловрен, Адам Лалана.

Арсенал је напад појачао са Алексисом Санчесом и неочекивано Данијем Велбеком, а Сити је само учврстио одбрану довођењем Елијаквима Мангале.

Бајерн није превише трошио, као слободан играч стигао је Роберт Левандовски, потом за мале паре Ћаби Алонсо, мада је 30 милиона плаћен Мехди Бенатија. Борусија је Пољака замијенила са Чиром Имобилеом, док су опет најмање пажње привлачили Италијани.

Јувентус је скупо платио долазак Алвара Морате јер се одмах повриједио, али је успио да задржи Артура Видала. Милан се ријешио Балотелија, кога је замијенио Фернандо Торес, док је Интер презадовољан доласком Немање Видића.

Топ 10 трансфера овог љета:
1. Луис Суарес (Ливерпул – Барселона) 88 милиона евра
2. Хамес Родригес (Монако – Реал Мадрид) 80
3. Анхел ди Марија (Реал Мадрид – Манчестер јунајтед) 75
4. Давид Луиз (Челзи – ПСЖ) 49,5
5. Елијаквим Мангала (Порто – Манчестер сити) 44,5
6. Дијего Коста (Атлетико Мадрид – Челзи) 44
7. Алексис Санчес (Барселона – Арсенал) 40
8. Лук Шо (Саутемптон – Манчестер јунајтед) 37,8
9. Андер Ерера (Атлетик Билбао – Манчестер јунајтед) 36,5
10. Франсеск Фабрегас (Барселона – Челзи) 36