latinica  ћирилица
02/09/2014 |  15:43 | Аутор: klix.ba

10 ствари којима свакодневно наносите штету свом тијелу

Свакодневно радимо толико много ствари којима несвјесно наносимо штету своме тијелу и здрављу.

Туширате се сваки дан, једете кокице, волите џогинг? Иако на први поглед никад не бисте рекли како су неке од ових ствари штетне - јесу. А ево прочитајте и зашто је то тако.

1. Коришћење компјутера може бити изузетно штетно за ваше здравље. Превише светао екран може негативно утицати на ваш вид, проузроковати напрезање очију и главобољу. Такође, неки рачунари садрже токсине који могу изазвати неуролошка оштећења мозга, пише сите Виралнова.

2. Сушење косе феном. Топлина чини да хидрогенске везе у коси пропадају, чиме она постаје подложнија оштећењима и испадању.

3. Грицкање оловке може озбиљно оштетити ваше зубе, као и, уколико је у питању стална навика, дугорочно промјенити њихов облик и положај.

4. Немате обичај да наносите крему за сунчање кад излазите на сунце. Крема за сунчање није резервисана само за плажу - она вас и приликом обичне шетње градом штити од штетних УВ зрака који узрокују оштећење коже, и помаже вашој кожи да задржи младолик и свијеж изглед.

5. Туширање сваки дан није препоручљиво. Прије него што се намрштите, узмите у обзир да се мисли на туширање врућом водом, и претјерано коришћење гелова за туширање и агресивних сунђера којима уклањате липиде у вашој кожи, одговорне за њену влажност.

6. Џогирање има своје предности, али у исто вријеме појачава ризик од артритиса, посебно кад су у питању ваша кољена, која прва осјете овакве промјене.

7. Једете лимун. Киселина која се налази у лимуну може оштетити зубну глеђ, која је кључна за здравље уста и зуба.

8. Једете кокице. Нема ништа лоше у уживању у кокицама сваки пут кад гледате филм? Погрешно! Кокице се могу заглавити у простору између ваших зуба и проузроковати инфекције. Такође, тврди дио кукуруза који случајно загризете може озбиљно оштетити круницу зуба.

9. Сједење у канцеларији. Уколико радите један од послова који захтјева сједење више од шест сати дневно, ваш ризик за срчана обољења се повећава за чак 64 посто.

10. Носите чарапе док спавате. Ношење чарапа у кревету може бити изузетно штетно, будући да спречава размјену гасова у ћелијама, што, не само да оштећује ћелије ваше коже, него и мождане ћелије.