latinica  ћирилица
03/09/2014 |  20:10 | Аутор: Index.hr

Мозак се може истренирати да жели здраву храну

Мозак се може истренирати да жели здраву храну, а не висококалорични "џанк" тако да се особе са прекомjерном тежином и оне зависне од хране никада не доведу у стање глади, пише Би-Би-Си.
Мозак - Фото: flickr.com
МозакФото: flickr.com

Нова америчка студија каже да се зависност од хране тако може излијечити, чак и када је дубоко укоријењена. Мозак може да научи да воли здраву храну, каже професорка Сузан Б. Робертс са Универзитета у Бостону, ауторка студије чији су резултати објављени у часопису “Nutrition&Diabetes“.

Научници су у студију укључили 13 пацијената с прекомјерном тежином, од којих је њих осам било укључено у посебни програм за губитак тјелесне тежине. Преписан им је режим с високим удјелом бјеланчевина, а ниским удјелом угљених хидрата, али ни у једном тренутку нису смјели да буду гладни јер управо у тим тренуцима зависност преузима ствар и нездрава храна постаје атрактивна.

Када им је скениран мозак након шест мјесеци, показале су се промјене у центру за награђивање и зависност, а резултати су показали да се појавила повећана жеља за здравом нискокалоричном храном. Истовремено, центар је показао смањену осјетљивост на нездраву храну с пуно калорија.

Иако стручњаци сматрају да је врло тешко промијенити прехрамбене навике и изгубити тежину једном када се људи "навуку" на нездраву храну, студија закључује да се мозак може научити да тражи и воли здраву храну.