latinica  ћирилица
04/09/2014 |  09:57 | Аутор: Агенције

Ево који је најбољи положај за спавање

скривљеност врата, кичме или других дијелова тијела могу изазвати низ непријатних емоција попут, стреса, напетости, а који онда свакако утичу на функционалност идућег дана. Многи подцјењују утицај положаја спавања, на физичко, као и психичко здравље. У тексту доносимо неколико положаја спавања, с објашњењима њихових предности и мана.

Начин како спавамо може имати директан утицај на наше сутрашње расположење и физичку гипкост, али и мало дуготрајније предности и посљедице. Многи подцјењују утицај позиције спавања на физичко, али и психичко здравље. Тешко је одредити један положај који би био одговарајући свим људима, али доносимо предности и мане неколико основних позиција у кревету.

Бок, фетални положај

Спавате ли на боку, у положају фетуса, смањујете притисак на ваша леђа па је стога важно поставити јастук тако да глава буде у неутралном положају, који неће утицати на положај тијела. Овај положај може онемогућити дубоко дисање, али је користан за особе које хрчу, али и жене у другом стању.

Спавање на стомаку

Ако имате болове у доњем дијелу леђа, спавање на стомаку може вам итекако пријати. Међутим овај положај има неколико лоших страна. Може вам спљоштити природну линију доњег дијела леђа, а спавањем на трбуху стварате и непотребан притисак на нерве.

Овакав положај може бити благонаклон за пробаву, али ако не успијевате  да дишете кроз јастук, положај ће узроковати ротацију главе, а тиме и притисак на врат.

Спавање на леђима
Оваква позиција је изврсна за положај унутарњих органа тиоком ноћи, а добро балансира тежину тијела, притом онемогућавајући болове у леђима и врату.

Но, ако сте од оних који спавају на леђима, добро би било ставити јастук под кољена, како би кичма била у исправном положају.

Особе које хрчу, у овој позицији ће тај проблем додатно интензивирати. Ако припадате онима који хрчу, боље би било да спавате на боку.