latinica  ћирилица
04/09/2014 |  17:16 | Аутор: РТРС

Зворник: Почео програм превенција можданог удара

Циљ пројекта "Превенција и третман можданог удара" јесте смањење броја умрлих, обољелих, као и оних код којих је ова болест оставила трајне посљедица, рекао је у Зворнику, главни менаџер овог пројекта Владо Ђајић.

Према подацима из 2011. године, у Републици Српској рођено око 9.500 беба, а умрло око 13.500 лица, од којих је од можданог и срчаног удара умрло око 7.500 лица, што је огроман број и резултат слабе превенције на овим просторима, истакао је Ђајић.

- То је био мотив да Друштво доктора медицине РС, под покровитељством Министарства здравља и социјалне заштите и ФЗО РС, покрене масовну акцију превенције можданог удара - навео је Ђајић.

Он је додао да ће љекари, у оквиру овог пројекта, обићи све општине у Републици Српској и сваки дом здравља, одржати предавања и бесплатно прегледати људе ултразвучним прегледом крвних судова врата и главе.

- Овим превентивним начином рада откривамо патолошке промјене на крвним судовима и тиме онемогућујемо настанак можданог удара, јер је познато да око 50 до 70 одсто можданих удара настаје због зачепљења крвних судова врата и главе - рекао је Ђајић.

Он је савјетовао свим особама које имају факторе ризика и настанка можданог удара, тј. повишен крвни притисак, шећерну болест, масноћу у крви, стрес, физички су неактивни и остало, да редовно контролишу здравље и да се придржавају редовне терапије.

Реализација овог пројекта или масовна акција превенције можданог удара, почела је 2012. године, у којој су љекари обухватили регију од Бањалуке, Приједора до Градишке, 2013. године од Добоја до Бијељине, а ове године регију од Зворника до Требиња, гдје ће извршити бесплатно ултразвучни преглед крвних судова врата и главе код 5.500 људи.