latinica  ћирилица
04/09/2014 |  19:25 | Аутор: Агенције

Послана прва телепатска порука на свијету

Екипа медицинских експерата успјела је да први пут телепатским путем пренесе информацију између двије особе на удаљености већој од 8.000 километара.

Порука је послана из Индије у Француску без кориштења инвазивне хириругије на тестним субјектима.
У студији су учествовале четири особе старости од 28 до 50 година. Мозак једне особе која је слала поруку, био је повезан са компјутером док су остали примали поруку.

Први учесник се налазио у Индији и показане су му ријечи преведене у бинарни систем, па је морао да предвиди активности за сваки дио информација. Напримјер, могли су помјерити своје руке за 1 или ноге за 0.

Техника позната као електроенцефалогрија, која снима сигнале мозга извана, кориштена је за снимање мисли као одлазних порука које потом шаље путем интернета.

С друге стране, елкетромагнетна индукција кориштена је да стимулира визуелни кортекс мозга из вана и просљеђује сигнал успјешно осталој тројици учесника у Француској.

- Жељели смо сазнати да ли појединац може да комуницира директно између двије особе читајући мождане активности једне особе другој и то на великој физичкој удаљености искориштавањем постојећих комуникацијских путева. То је наравно интернет и поставља се питање да ли можемо развити експеримент који би превазишао говор и типкање преко интернета и успоставити директну комуникацију мозак-мозак између два субјекта која су физички удаљена слично удаљености између Индије и Француске - рекао је Алваро Паскал Леоне, један од аутора студије.

У истраживачкој екипи учествовали су истраживачи са Харварда и експерти из Француске и Шпаније.