latinica  ћирилица
05/09/2014 |  19:04 | Аутор: Агенције

Стиже лијек за све психичке болести

Агенција Министарства одбране САД ДАРПА ради на развоју нових технологија за војску САД. С временом, добар дио материјала заврши у медицини, као и нови програм "Electrx" који је лијек за психичке болести.

Стручњаци Агенције министарства одбране САД ДАРПА тренутно раде на посебном програму "Electrx", који треба да унапреди медицину – убацивању малих имплантаната у људски мозак, који би потом директно комуницирали с неуролошким системом, пише британски Телеграф.

На тај начин, без икаквих медикамената или психолошких програма могла би да се измјени структура мозга и готово тренутно излијече бројне акутне, али и хроничне болести, попут депресије, ПТСП-а и многих других.

Програм се зове "Electrx", а тренутни субјекти су углавном војници америчке војске и војни ветерани. Ако се овај програм покаже као успјешан, готово је сигурно да ће бити коришћен у лијечењу психичких поремећаја код цивилног становништва.

Стручњаци сматрају да би "Electrx" могао психијатрију да „преокрене“, а приступ лијечењу промијени из коријена.

Осим лијечења болести, имплантанти би могли да имају и другу намену, посебно када је реч о војсци.

Укључивањем одређених функција, војник будућности могао би да постане снажнији и бржи, да игнорише бол у било ком дијелу тијела, па чак и да ручно управља неким органима (успоравање или убрзање рада срца, тренутно побољшање рада јетре, или било какво слично подешавање).

Имплантанти у тренутној фази су величине карата за игру, а циљ је да се смање до микроскопске величине. Прва тестирања на људима очекују се током наредних пет година.