latinica  ћирилица
05/09/2014 |  19:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Како је кофеин "преживио" у кафи?

Научници који су анализирали ДНК кафе установили су да оно што људи воле у њој, а то је кофеин, заправо је генетски хир, те да нема никакве везе за кофеином у чоколади или чају.
Кафа - Фото: АП
КафаФото: АП

"То је случајност замрзнута у простору, највјероватније под утицајем природне селекције", изјавио је еволутивни биолог Виктор Алберт са Бафало Универзитета.

Он и 60 његових колега из цијелог свијета мапирали су гене кафе са Јаве. Резултати ове анализе објављени су у четвртак у часопису "Science".

Истраживачи су открили да се кофеин развио одвојено у кафи, чају и чоколади будући да се налази у различитим генима, те различитим дијеловима генома биљака.

"Када је једном кафа мутирала и добила кофеин, не само у зрну, већ и у лишћу, у којем је он још више присутан, испало је да је то одлично за биљку", казао је Алберт, објаснивши да бубе не нападају лишће кафе јер не воле кофеин, за разлику од инсеката опрашивача, попут пчела, који га обожавају.

"Зато се опрашивачи враћају по 'репете', баш као и ми који волимо кафу", навео је амерички научник, признајући да се ујутру не буди без велике шоље мирисног црног напитка.

"Не бих био у стању да обавим сав овај фантастичан рад о кафи - да нема кафе", закључио је он.

Како преноси Ројтерс, резултати истраживање ће бити представљени идуће седмице на 25. Међународној конференцији о науци кафе у Колумбији.