latinica  ћирилица
06/09/2014 |  11:45 | Аутор: Б92

Мале дозе кофеина побољшавају перформансе у спорту?

Иако је један од највише коришћених стимуланата у спорту, недавна истраживања показују да кофеин има можда и шири спектар спортова и вјежби, током којих може да се користи, каже истраживач спортске исхране и савјетник за елитни спорт.

Истраживањем се испитивало како би требало да се користи кофеин да би се добили најбољи резултати у спортским перформансама. Спроведено је у вези са неколико спортова и закључено је да чак и мале дозе кофеина (1.5 мг/кг) могу да побољшају перформансе, по ријечима Софи Килер, истраживача на докторским студијама на тему метаболизма вјежбања и перформанси исхране на Универзитету Лоуборо, пише "BeverageDaily".

За вјежбе издржљивости, показало се да кофеин побољшава способност вјежбача да вјежба у дужем временском периоду. У интензивним спортовима, као што су пливање или веслање, у периодима између 1 и 60 минута, перформансе се такође побољшавају употребом кофеина.

Иако су тимски спортови били тежи за спровођење тестирања, вјерује се да кофеин помаже када је замор ограничавајући фактор. Чак и у спортовима заснованим на снази, постоје благодети употребе кофеина, али само ако постоји и компонента издржљивости.

Кафа у трку

Супротно увријеженом миишљењу, истраживање показује да кофеин не мора да се уноси прије вјежбања.

“Обично смо тражили од спортиста да га унесу прије вјежбања, али сада имамо нове доказе који показују да што сте више уморни, мозак све више постаје подложан утицају кофеина, тако да можда и одлагање његовог уношења има својих предности,“ каже Килер, која се, осим истраживањем, бави и исхраном за побољшавање перформанси у елитном и професионалном спорту.

“Обично препоручујемо да се кофеин узме између пола сата и сат времена прије почетка вјежбања. Ипак, то зависи од појединца, и зато тражимо од спортиста да на себи провјере ефекте, прије него што почну да га користе у такмичарском окружењу“ додала је Килер.

Превише подстицаја

Упркос великом избору производа који садрже кофеин, и који би могли да се користе за побољшање перформанси у спорту, Килер каже да облик није пресудан.

“Заиста не постоји ниједан разбог због кога кафа не би била једнако ефикасна као и таблета кофеина. То је просто лични избор и зависи од тога колико је неки начин узимања кофеина практичан,“ каже Килер.

“Једини проблем до кога може да дође због употребе кофеина из природних извора је тај што је тешко знати тачну дозу кофеина која је у том извору присутна. Уколико знате колико тачно кофеина желите да неки спортиста конзумира, тешко је баш толико га испоручити у кафи ,“ додала је.

Иако је предозирање кофеином врло ријетка појава у спорту, Килер је рекла да није немогуће и да може да доведе до нежељених реакција, као што су анксиозност и дрхтање.