latinica  ћирилица
06/09/2014 |  14:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Вино и спорт заједно: Добро за здравље

Чашица вина не може да шкоди, тако барем тврде чешки љекари, уз напомену да је Дионисов напитак дјелотворан само под одређеним условима.
Вино - Фото: flickr.com
ВиноФото: flickr.com

Студија "In vino veritas", чији је аутор др Милош Таборски са Универзитета у Оломоуцу, показује да је вино, уколико се пије умјерено добро за здравље, посебно уколико је његово конзумирање праћено неком физичком активношћу.

Др Таборски истиче да је комбинација вина и спорта право рјешење.

Његов тим је пратио током годину дана 146 пацијената од којих је тражено да дневно, пет дана у недјељи, пију по једну чашу црног или бијелог вина.

Током тог периода, пацијенти су имали задатак да дневно биљеже количину свог попијеног алкохола, начин исхране и вријеме посвећено спорту.

Испоставило се да су особе које су умјерено пиле вино и бавиле се неком физичком активношћу барем два пута недјељно повећале ниво ХДЛ-а, тј. доброг холестерола.

"Констатовали смо да физичка активност комбинована са умјереним конзумарањем вина побољшава маркере атеросклерозе", објаснио је др Таборски, наводећи да тај "микс" штити организам од кардиоваскуларних болести.

Ипак, чешки истраживачи не сјаветују да носите флашу вина када кренете на џогинг или вожњу бициклом.