latinica  ћирилица
06/09/2014 |  14:59 | Аутор: Агенције

Једна дневно против тешких болести

Плод поморанџе садржи највећи проценат антиоксиданата од свих воћки, побољшава и стимулише рад цријева, снижава ниво лошег холестерола у крви, а задебљање крвних судова смањује за трећину, па стручњаци топло препоручују њено конзумирање.

Ова воћка јача имунитет. Висок садржај витамина Ц у поморанџама стимулише производњу бијелих крвних зрнаца у организму, чиме се јача имунолошки систем.

Витамин Ц у поморанџама дјелује и као антиоксидант. Поморанџе, баш као и остале врсте цитрусног воћа, садрже Д-лимонен, за који је утврђено да ефикасно спречава развој појединих врста рака, попут рака коже, дојке, плућа, дебелог цријева и уста.

Један од најважнијих флавоноида који поморанџе садрже у изобиљу је хесперидин. Истраживања показују да овај флавоноид снижава ниво лошег холестерола у организму. Тако ћете се заштити од срчаног удара и осталих кардиоваскуларних тегоба.

Поморанџе имају и антиупална својства која помажу код ублажавања болова у случају артритиса и укочености мишића и зглобова.

Антиоксиданти у поморанџи штите кожу од штетног дјеловања слободних радикала, за које је познато да убрзавају процес старења коже.

Поморанџе су пуне храњивих влакана која стимулишу пробавне сокове и спречавају затвор.

Изврстан су извор фолата и фолне киселине, који утичу на правилан развој мозга, па се трудницама нарочито препоручује конзумирање једне поморанџе дневно.

Баш као и кожи, нашим очима такође пријете оштећења како старимо. Поморанџе су богате хранљивим састојцима попут витамина А, витамина Ц и калијума, који су одлични за очи. Дакле, ако желите да ваш вид буде добар, поједите по једну поморанџу свакога дана.