latinica  ћирилица
08/09/2014 |  11:17 | Аутор: Агенције

Боја косе открива које вам болести пријете

Вјеровали или не, боја косе показује склоности одређеним здравственим проблемима. Наравно, могуће је дјеловати превентивно.

Коса је украс нашег лица, али њен квалитет пуно тога говори и о здрављу. Примјера ради, слаба и танка коса знак је дешавања у нервном, али и пробавном систему. Међутим, и природна боја косе пуно тога открива. Истраживањима је утврђено да уз одређене боје косе иду и одређене здравствене тегобе, односно склоности одређеним проблемима.

Плава коса

Сенилној макуларној дегенерацији, болести повезаној са старењем која поступно уништава централни вид, склоније су жене. Тачније, овој су болести посебно склоне жене свјетлије косе, односно плавуше. Како бисте то спречили, уведите у прехрану кељ и спанаћ и остало зелено поврће које садржи лутеин и зеаксантин. Такође, плавокоси људи имају веће шансе да оболе од меланома.

Наиме боју косе дијелом одређује меланин. Међутим, код плавокосих жена он се мање производи, што значи да је њихова кожа осјетљивија, а самим тиме и већи је ризик од настајања меланома. То значи да плавокосе жене треба да се заштите приликом изласка на сунце кремама с високим заштитним фактором.

Црвена коса

Приликом неколико истраживања уочено је да анестезија слабије дјелује код црвенокосих људи. Не зна се тачно због чега је тако, али сматра се да то има везе с мутацијом гена који је одговоран и за боју косе. Када наредни пут будете ишли код зубара, побрините се да добијете јачу дозу локалне анестезије.

Притом, једно је харвардско истраживање показало да црвенокосе жене имају већи ризик од Паркинсонове болести. Развој и напредовање болести, кажу стручњаци, могу се спречити узимањем мултивитамина.

Смеђа коса

Бринетама чешће испадају власи него женама свјетлије косе, показало је неколико истраживања. Вјерује се да је узрок то што бринете иначе имају мање косе, а осим тога, њихове су власти мање отпорне на унутарње и спољне утицаје. Притом, пуно се више види када се смеђа коса прореди него у случају свјетлијих нијанси. Испадање косе може се спречити правилом прехраном и узимањем витаминских суплемената.