latinica  ћирилица
08/09/2014 |  11:28 | Аутор: Телеграф

Како бисмо могли сви да живимо више од 100 година

Ако сте се питали како то да неки људи успјевају да превале више од једног вијека живота, наука сада коначно има одговор.

Код појединих срећника у питању је један ген, али ако бисте само мало пазили на себе, могли бисте и ви да дочекате дан када ћете да дувате стотину свијећица на торти, па и више!

Упркос томе што здрав стил живота умногоме може да нам продужи животни вијек, показало се да и генетика има огроман утицај на то када ћемо умријети. Штавише, научници су доказали да је фактор наслијеђа веома важан, а сада знају и који су гени тачно задужени за то.

Најновија студија објављена у часопису “Life Span“ позабавила се управо овим питањем. Идентификован је важан ген – аполипопротеин Е (APOE), задужен да транспортује холестерол по нашем организму. Одређене варијације и мутације на овог гена директо су повезане са дужином живота, али не у свим случајевима.

Стручњаци из Шпанском националног истраживачког центра испитивали су генетику три различите породице, које карактерише изузетна дуговјечност чланова. У свакој од породица био је барем по један испитаник старији од 103 године, док су њихови браћа и сестре дочекали минимум 97. рођендан. Затим су упоредили њихове егзоме, гене задуђене за кодирање протеина, са 800 људи из контролне групе, који долазе из фамилија с просјечним очекиваним животним вијеком.

Научници су установили да је у све три дуговјечне породице постојала ријетка варијација APOE-гена. С обзиром на то да се зна да повишен такозвани “лош“ холестерол има утицаја на зачепљење крвних судова, што даље изазива срчани или мождани удар, генетска мутација која би омогућила да се током старења смањи количина холестерола у крви представљала би кључни фактор за дуг живот.

Ипак, ако и немате овај ген, правилном исхраном, редовним вјежбањем, избјегавањем стреса и порока моћи ћете и сами да продужите себи живот.