latinica  ћирилица
08/09/2014 |  11:33 | Аутор: Телеграф

Зашто су нам стално хладне руке и ноге?

Свакоме се дешава да му понекад шаке и стопала буду хладни као лед. Међутим, ако вам се то догађа пречесто, може бити показатељ неких озбиљнијих здравствених проблема.

Хладни прсти на рукама и ногама чешћа су појава код жена и дио су нормалног процеса помоћу којег организам одржава температуру виталних органа. Но, ако се то догађа пречесто, може бити показатељ неких озбиљнијих здравствених проблема.

АНЕМИЈА

Осјећате ли поред хладних руку и неке друге симптоме попут умора, главобоље и малаксалости, провјерите гвожђе у крви. Гвожђе је главни састојак хемоглобина, молекула које преносе кисеоник у крв и дају јој црвену боју.

ДИЈАБЕТЕС

Хладноћа као и трнци у длановима и стопалима могу бити први знаци дијабетеса. Дијабетес оставља посљедице на крвоток, као и на нервни систем, па је често праћен овим појавама. Стално сте жедни, пуно једете а не гојите се или мршавите, обавезно преконтролишите ниво шећера у крви.

ШТИТНА ЖЉЕЗДА

Хипотиреоидизам или успорен рад штитне жљезде, доводи до успоравања метаболизма, а често је попраћен хладним екстремитетима или осјећајем хладноће. Умор, летаргија, поспаност, успореност говора и покрета као и неподношење високих температура јасни су симптоми овог поремећаја.

СТРЕС

Стрес такође може бити узрок хладних руку и ногу. Он, наиме, појачава адреналин, хормон који се производи у надбубрежним жљездама, који сужава крвне судове, па је циркулација слабија, а руке и ноге су хладније.