latinica  ћирилица
08/09/2014 |  11:52 | Аутор: MojeZdravlje

Стиже пејсмејкер без батерија

Швајцарски инжењери, познати по изради најпрецизнијих сатова, окрећу се кардиологији израдом прототипа срчаног електростимулатора (пејсмејкера) који неће радити на батерије већ користи технологију самонавијајућег ручног сата.

Пејсмејкери, електросимулатори који помажу у постизању уреднијег срчаног ритма, спасоносни су за многе срчане болеснике. Међутим, батерије су ограничавајући фактор, јер њихова замјена изискује хируршку интервенцију.

Адријан Цубурхен са Универзитета у Берну рјешио је томе да доскочи уређајем који се заснива на аутоматском механичком џепном сату ког је је 1777. године изумио швајцарски часовничар Абрахам-Луи Переле. Као што се аутоматски механички сат навија захваљујући покретима зглобове, тако би и пејсмејкер требало да производи струју користећи се покретима срчаног мишића, а да би то било могуће, пришивен је директно на пулсирајуће срце.

Засад су тестирања спроведена на свињама, пријавио је у недјељу Цубурхен на годишњем скупу Европског кардиолошког друштва у Барселони. Животињска срца успјешно су била подешена на редовних 130 откуцаја у минути.

То је била студија изводљивости. Показали смо да је могуће подесити срчани ритам користећи се снагом куцања самог срца, – рекао је Цубурхен.

Испитивања су у раној фази и засад се не зна када ће почети тестирања на људима.