latinica  ћирилица
08/09/2014 |  12:55 | Аутор: Агенције

Мегапланина у дубинама Пацифика

Око 2.600 километара јужно од Хаваја, научници су открили огромну подводну планину, чији врх се уздиже 1.100 метара изнад морског дна.

Примарни задатак научника био је да мапирају спољне ивице америчког епиконтиненталног појаса, тј. дио морског дна најудаљенијег од обале који САД има право да експлоатише. Испитиван је најмање познат појас централног дјела Пацифика, око 300 километара јужно од ненасељеног острва Џарвис. Подводна планина која још нема име, међутим, као да је искочила ниоткуда.

Експертски тим заслужан за откриће подводне мегапланине предводио је научник Џејмс Гарднер. 

- Планине су веома честе по морима и океанима, али ми не знамо за њих јер за многа мјеста нису направљене мапе - навео је Гарднер.

Будући да постоје сателитски снимци ниске резолуције за готово читаву планету, многе подводне планине, чак и овако велике, нису откривене. Међутим, мисије у којима се користе напредни сонари откривају разне љепоте рељефа испод површине воде.

Још није познато да ли човјек може да има неке користи од мегапланине која се налази у области на 5.100 метара дубине. Чак и њен врх налази се на више од четири километра дубине.

- Највјероватније је стара око 100 милиона година и можда ће нам из ње нешто требати за 100 година - рекао је Гарднер.

Планине на морском и океанском дну резултат су вулканских активности.

Док Монт Еверест, са 8.850 метара, држи рекорд у висини на копну, највиша планина на планети, ипак, је дјелимично подводни успавани вулкан висине 10.200 метара, Мауна Кеа, који изнад површине воде "вири само" 4.000 метара.