latinica  ћирилица
10/09/2014 |  11:11 | Аутор: Агенције

Акриламид у храни - потенцијални убица

У бројним намирницама које се свакодневно нађу на нашим столовима пронађена је хемикалија која потенцијално повећава ризик од настанка рака.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

У многим намирницама које свакодневно конзумирано пронађена је хемикалија која повећава ризик од оболијевања од рака. Ради се о хемикалији назива акриламид, а пронађена је у кафи, чипсу, прженим кромпирићима, крекерима па и у неким врстама дјечје хране.

Овај опасан спој настаје термичким загријавањем приликом пржења наведених намирница. Њој су најизложенија дјеца због ниже физичке масе.

Опасност акриламида сада је потврдила и агенција Европске уније ЕФСА ((European Food Safety Authority) која већ предлаже нове законе којима ће се проводити надзор над прехрамбеном индустријом, преноси Дејли Мејл.

У Великој Британији произвођачи хране већморају промијенили начин обраде хране како би у том процесу настајала што мања количина акриламида.

А зашто је тачно овај спој опасан?

"Акриламид који се конзумира орално апсорбира се из гастроинтестиналног тракта и дистрибуира по свим виталним органима и тамо се метаболизира. Тако настаје глицидамид који је узрочник генетских мутација и тумора које смо примијетили у истраживањима над животињама", објашњава др. Дијан Бедфорд која је на челу ЕФСА-иног одбора који ће се бавити истраживањем акриламида.