latinica  ћирилица
11/09/2014 |  14:26 | Аутор: Агенције

Знате ли колико вирусу треба да се рашири по једној згради?

Живите или радите у небодеру или у згради који се простире на огромној површини? Имамо лоше вијести! Уколико је неко унутра заражен неком опасном болешћу, тешко да вам има спаса!

Најновије истраживање показује да се заразне болести, преко само једне кваке, могу проширити по читавој згради у року од само неколико сати!

Научници с Аризона универзитета су за потребе нове студије пратили брзину ширења бактериофага по имену МС-2, вируса који живи и мултиплицира се у бактеријама. Овај вирус је одабран и због тога што је по величини и отпорности на дезинфекциона средства сличан норовирусима, најчешћим узрочницима стомачних проблема.

Истраживачи су у пословним зградама и зградама у које су смјештене здравствене установе вирусом инфицирали једну или двије често додириване површине, попут кваке на вратима или површине стола.

Каснија анализа 100 насумично одабраних површина у тим зградама показала је да је након само два до четири сата вирусом било инфицирано од 40 до 60 прекидача за свјетло, телефона, рачунара, славина и осталих често додириваних површина.