latinica  ћирилица
11/09/2014 |  18:27 | Аутор: СРНА

До краја септембра Споразум о снижењу цијене роминга

Потписивање Споразума о снижењу цијена услуге роминга у јавним мобилним комуникацијским мрежама између БиХ, Црне Горе, Србије, Македоније, Албаније и Турске планирано је за крај септембра, саопштено је данас из Министарства саобраћаја и комуникација БиХ.

Министар саобраћаја и транспорта БиХ Дамир Хаџић каже да корисници мобилних јавних комуникацијских мрежа, након потписивања овог споразума, приликом боравка у наведеним земљама, као и у земљама чланицама ЕУ, неће плаћати услугу роминга по садашњим неоправдано високим цијенама.

Хаџић очекује да ће снижење цијена роминга допринијети не само несметаном функционисању заједничког тржишта, него и повећању тражње за услугама мобилних комуникација, што ће условити убрзан развој овог тржишта како у БиХ, тако и у земљама региона.

Овим споразумом предвиђено је етапно усклађивање домаћих цијена роминг услуге са цијеном која важи у земљама ЕУ.

Споразум ће потписати представници надлежних министарстава БиХ, Црне Горе, Србије, Македоније, Албаније и Турске, на основу Уредбе о ромингу у јавним мобилним комуникацијским мрежама унутар земаља ЕУ.

За реализацију Споразума биће надлежна регулаторна тијела за електронске комуникације земаља потписница.

Организатор церемоније потписивања Споразума о снижењу цијена услуге роминга у јавним мобилним комуникацијским мрежама је Министарство саобраћаја и поморства Црне Горе.

Европска комисија је 2007. године започела кампању снижавања трошкова у телеком саобраћају са намјером да се трошкови роминг услуге укину до краја 2015. године.

Министрство саобраћаја и транспорта БиХ је прије годину дана Европској комисији упутило захтјев за укључивање и БиХ у роминг регулативу.

Телеком оператери у БиХ, у складу са правилима Регулаторне агенције за комуникације БиХ, доносе цјеновнике услуга роминга који за основу имају уговорене цијене међусобних услуга са иностраним партнерским телеком оператерима.