latinica  ћирилица
12/09/2014 |  14:19 | Аутор: РТРС

Новинари највеће "кафопије"!

Новинари су зависници од кафе, јер пију више шољица кафе од било које друге групе професионалаца, објавио је лондонски "Гардијан" резултате истраживања спроведеног у Великој Британији међу десет хиљада испитаника различитих професија.

Према истраживању, 85 одсто анкетираних рекло је да пије најмање три шољице кафе дневно, а 70 одсто је рекло да би њихове радне способности биле умањене без редовне дневне дозе кафе.

"Изгледа да је испијање кафе потреба људи у многим професијама. Највећи потрошачи који пију више од четири шољице кафе дневно су они који имају стресна занимања - новинари пију највише, а слиједе полицајци и наставници у школи", наводи се у истраживању.

Аутори упозоравају да би "кафопије" требало да проуче прошлогодишње истраживање Универзитета Јужна Каролина које је показало да дневна доза кофеина не би требало да премаши 200 милиграма, тј. двије велике шоље или четири шољице кафе.

Према истраживању, професионалци су показали висок ниво непознавања штетног дејства велике количине попијене кафе, па је тако 62 одсто испитаника рекло да не зна које здравствене ризике носи претјерано уживање у кафи.

На листи највећих кафопија међу професијама у Британији предњаче новинари и запослени у медијима, слиједе полицајци, наставници, занатлије, медицинско особље, менаџери, радници у телефонској продаји, техничари за ИТ-подршку, продавци у малопродаји и возачи.