latinica  ћирилица
17/09/2014 |  16:16 | Аутор: РТРС

"Интерагро 2014": Аграр има будућност

Пољопривредници у Српској ову годину оцјењују као веома тешку. Међутим, добродошле су им мјере Владе за санацију посљедица поплава и за производњу.

У Бијељини је отворен 13. Међународни сајам пољопривреде "Интерагро 2014" који је окупио 150 излагача из Републике Српске и региона, Италије, Аустрије, Мађарске, Чешке и Њемачке.

Отварајући Сајам, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић нагласио је да је ријеч о важној привредној манифестацији за цијелу БиХ, а посебно Републику Српску која због великог броја излагача даје могућност за успостављање значајније сарадње.

На Сајму су се представили и семберски повртари који су у мајским поплавама, а потом и од града, претрпјели огромне штете. Да је ова година била тешка за пољопривреднике истакао је и Младен Лазић коме је уништена пољопривредна производња на отвореном на 20 хектара. Он истиче да пољопривредници свој пословни амбијент морју заснивати на пластеничкој производњи и у затвореном простору.

Ацо Живановић, пољопривредник из Црњелова, навео је да није имао велике штете на поврћу и да су културе у пластеницима сачуване. Каже и да су цијене сада повољније и да се ратари који имају квалитетну производњу могу надати добрим резултатима.

Влада РС и ресорно министартсво донијело је низ одговарајућих мјера за јесењу сјетву које се односе на обезбјеђење средстава за набавку репроматеријала и наставак коришћења дизел горива. Пољопривредним произвођачима биће отписана дуговања из ранијих година за куповину вјештачких ђубрива од 13 милиона КМ, а обезбијеђене су и друге мјере.

Развој пољопривреде један је од стратешких циљева региона, јер Бијељина са 54.000 хектара обрадивих површина највећа је житница у БиХ. На семберским пољима произведе се између 150 хиљада и 200 хиљада тона житарица и 65.000 тона поврћа.

На Сајму пољопривреде у Бијељини традиционално је изложена и стока, приплодне јунице сименталске расе црни холштајн, товна грла, овце, козе и свиње.

У оквиру Сајма биће одржана стручна предавања и промоције из области аграра које ће одржати еминентни стручњаци из РС и Србије.