latinica  ћирилица
18/09/2014 |  08:37 | Аутор: РТРС

Случај "Зубац": Почео главни претрес без оптуженог

Главни претрес пред Судом БиХ у предмету против директора Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ Горана Зупца, кога оптужница терети за несавјестан рад у служби, почео је данас без присуства оптуженог.Зупчев адвокат Драгиша Јокић је, уз извињење, обавијестио судију Мирсада Стрику да се његов клијент данас није појавио у судници због специфичних околности и његове позиције.

Јокић је појаснио да Зубац сматра да не би било примјерено да се данас појави на Суду БиХ, јер се припадници специјалне јединице Сипе, због другог предмета /суђење Зијаду Турковићу/ наоружани дугим цијевима и маскама на лицу налазе у и испред зграде Суда, па би то неки недобронамјерни могли да коментаришу као одређени пристисак директора Сипе на Суд или неку врсту демонстрације силе.

"Желим јасно да кажем јавности да Сипини специјалци данас нису овдје због Горана Зупца", нагласио је Јокић.

С обзиром да је, према распореду суђења, сљедеће рочиште у овом предмету заказано за 25. септембар, Јокић је замолио судију да се побрине да се оваква ситуација не понови.

Судија Мирсад Стрика рекао је да ће, уколико Зубац не дође на сљедеће рочиште из истих разлога, његов евентуални недолазак сматрати као неоправдан, због чега ће издати налог за привођење Зупца.

Према распореду суђења у овом предмету, сљедећа рочишта заказана су за 25. септембар, а затим за 2, 10. и 31. октобар, те сваки наредни петак у новембру.

У оптужници, која је потврђена 16. јуна, наводи се да је Зубац, као службено лице у институцијама БиХ, свјесним кршењем закона и других прописа, несавјесно поступио у вршењу дужности, усљед чега је дошло до наступања имовинске штете која прелази износ од 10.000 КМ, саопштено је из Суда БиХ.

Оптужница, коју је 5. јуна подигло Тужилаштво БиХ, терети Зупца да се током протеста 7. фебруара у Сарајеву оглушио о захтјеве за помоћ у заштити зграде Предсједништва БиХ, те одбио да ангажује специјалну јединицу Сипе.