latinica  ћирилица
21/09/2014 |  15:39 | Аутор: Би-би-си

Салмонд: Шкоти на превару одбацили независност

Алекс Салмонд, вођа на референдуму поражених шкотских националиста, оптужио је британског премијера Дејвида Камерона и друге британске политичаре да су на превару добили Шкоте да одбаце независност лажним обећањима да ће им загарантовати додатна права.

"Мислим да је обећање заправо измишљотина изникла из очаја посљедњих дана кампање и мислим да то у Шкотској сад сви схватају", рекао је Салмонд, говорећи о обећању журног ширења аутономије Шкотске у случају одбацивања независности, које су Камерон и други британски званичници изрекли два дана уочи референдума.

Иако је Камерон изразио одлучност да проведе оно што је најавио, у међувремену је нова овлашћења за Шкотску повезао с договором о паралелним новим уставним аранжманима за остатак Велике Британије, укључујући и Енглеску.

Опозициони лабуристи успротивили су се том повезивању, чиме је отворена могућност да политичке размирице узрокују одгађање свега што је обећано Шкотској.

"Управо они које су увјерили да гласају против (на референдуму), који су изманипулисани, који су заправо преварени, сад су бијесни", рекао је за Би-Би-Си Салмонд, који је након неуспјешне кампање за излазак Шкотске из Уједињеног Краљевства најавио одлазак с положаја Шкотске националне странке, главног заговорника шкотске независности.