latinica  ћирилица
23/09/2014 |  07:10 | Аутор: РТС

Цвнцигер: СП у Катару неће бити одржано

Члан Извршног комитета Свјетске фудбалске федерације (Фифа), Нијемац Тео Цвацингер, оцијенио је да ће Катару бити одузета организација Свјетског првенства 2022. године.
Катар потврдио СП 2012. - Фото: илустрација
Катар потврдио СП 2012.Фото: илустрација

Фудбалско првенство свијета 2022. године биће одржано у Катару упркос сумњама које је изнио члан Извршног комитета Фифе Тео Цванцигер.

"Цванцигерови коментари одражавају његов лични став, а не став Фифе. Једино питање је када, не како. Љето или зима, ми ћемо бити спремни", рекао је директор комуникација "Катар 2022" Насер Ал Катера.

"Мислим да се Свјетско првенство 2022. године неће одржати у Катару", рекао је Цвацингер за Њемачки Билд.

Свјетско првенство традиционално се одржава током љета, али због натпросјечних врућина у Катару, спекулисало се да би Мундијал могао бити одложен за зиму.

У децембру 2010. године, када је Катару додијељено домаћинство, они су у својој кандидатури навели да такмичење може да се одржи и током љета, јер би сви стадиони били климатизовани.

"Можда ће на стадионима бити расхладних уређаја, али Свјетско првенство нису само стадиони. Навијачи из цијелог свијета мораће да дођу до игралишта, проводиће много времена на врућини", рекао је Цвацингер.

 

Све 54 чланице Европске фудбалске уније (Уефа) подржале су приједлог да се СП одржи током зиме, док су из Европске асоцијације фудбалских клубова против помјерања термина одигравања.

Фифа је почетком септембра понудила да се Мундијал одржи у јануару или новембру, а коначну одлуку ће свјетска кућа фудбала донијети сљедећег марта на састанку Извршног комитета у Цириху.