latinica  ћирилица
23/09/2014 |  12:46 | Аутор: Агенције

Цвекла - чистач организма

Резултати медицинских истраживања показују да конзумирање цвекле чисти јетру, организам од токсина и других „отпада“, отклања опстипацију и друге проблеме са цријевима, али и да спречава развој малигних тумора. Ово поврће садржи најширу лепезу минерала и витамина, међу којима и изузетно риједак B12.

За цвеклу кажу да је у стању да поправи већину тога што је у организму покварено, пише портал Дневно.хр.

Сматра се најкориснијом и најљековитијом повртарском културом која садржи најширу лепезу витамина и минерала, изузетно је богата бјеланчевинама, мастима и угљеним хидратима и, што је важно, лако се вари.

Од минерала садржи готово све - калцијум, калијум, натријум, фосфор, магнезијум, гвожђе, флуор, манган, бакар, јод, сумпор, литијум, стронцијум, бром. Од витамина најприсутнији су витамин B1, B2, C, као и изузетно риједак витамин у биљним намирницама, B12.

Црвена боја цвекле потиче од антоцијана који утиче на обнављање крви, док биљка у цјелини има антиканцерогено дејство.

Осим тога, потврђена је и њена љековитост у случајевима деминерализације костију и зуба.


Присуство јода чини је драгоцијеним лијеком против атеросклерозе и процеса старења.

Основу вишеструке љековитости ове биљке чине састојци бетанин и бетаин који подстичу размјену материја, регулишу крвни притисак, смањују холестерол, одржавају крвне судове у добром стању, подстичу рад јетре.

Цвекла је изузетно корисна у лијечењу малокрвности код дјеце и младих особа, јер садржи висок проценат гвожђа.

Повољно дјелује и на рад цријева и њихову перисталтику (покретљивост), јер садржи целулозу и пектин у изобиљу. Међутим, да би се задовољиле дневне потребе организма за драгоцијеним влакнима треба појести пет цвекли средње величине.

Цвекла је дјелотворна и код најтежих обољења, међутим кувањем губи своју љековитост па је најбоље пити сок од пријесне цвекле.