latinica  ћирилица
23/09/2014 |  14:42 | Аутор: СРНА

Фонд ПИО уштедио 18 милиона КМ

У протеклом периоду Фонд пензијско -инвалидског осигурања уштедио је око 18 милиона КМ искључујући из исплате кориснике права који благовремено и прописно не достављају потврду о животу, јединствени матични број, те увјерење о редовном школовању, односно студирању, саопштено је из Фонда.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Акција "Стоп преварама - до пензије поштено", коју је Фонд покренуо прије двије и по године, из дана у дан, кажу у Фонду, даје све боље резултате.

Тако је у првих осам мјесеци ове године по овим основама обустављена исплата за 19.778 корисника права, или за 38 одсто више у односу на исти период прошле године, чиме је уштеђено близу шест милиона КМ, или за 1,7 милиона КМ више него у овом упоредном периоду.

"У претходном периоду ово питање је занемаривано и нико се озбиљније њиме није бавио, те су тако и милиони марака отишли у неповрат, јер је и поврат средстава путем регресног поступка био запостављан, или се пак радило о врло малим, занемаривим сумама", наводе у Фонду.

У претходном периоду, појашњавају, значајан број корисника права који живи ван територије Републике Српске потврде о животу је достављао, не у оригиналу, већ факсом, телефонским јављањем, овјером код органа који нису надлежни за тај поступак и слично.

Из Фонда наводе да су поједини студенти достављали увјерења о редовном школовању, иако никада нису ни уписали факултет, што Фонд није адекватно провјеравао, и то је директно утицало на исплату милионских износа корисницима права који у моменту исплате за то нису испуњавали законом прописане услове.

"Охрабрују и све смјелије пријаве савјесних грађана на бесплатну телефонску линију Фонда 080/050-100 и упућене пријаве и представке на основу којих је, након извршених провјера и процесуирања, из исплате за протеклих двије и по године трајно искључено близу 300 корисника права", наводи се у саопштењу.

У Фонду очекују да ће уштеде бити знатно повећане и мјерене у десетинама милиона марака на годишњем нивоу након потписивања споразума о размјени података за умрле са Хрватским мировинским заводом, Републичким фондом ПИО Србије, Пензионим фондом Словеније и раније са Фондовима ПИО Црне Горе и Македоније.