latinica  ћирилица
04/10/2014 |  08:41 | Аутор: Агенције

Животињска кожа смањује ризик од астме

Ако у прва три мјесеца живота дјеца спавају на животињској кожи, значајно им се смањује ризик обољења од астме, показују резултати испитивања које су спровели њемачки научници.

Стручњаци Центра „Хелмхолц“ анализирали су 2.400 дјеце рођене 1989. године и при том су открили да су до шесте године они малишани који су спавали на животињској кожи имали 79 одсто мање напада астме од оних који нису.

Чак и са 10 година, ризик за астму је био 41 одсто мањи у поређењу с онима који су као бебе спавали на чаршаву, пише портал Плива, преноси Танјуг.

Један од разлога повећане инциденције астме и алергија у посљедњих 10 година је вјероватно све стерилнија околина у модерним, урбаним друштвима.

„Већ дуго је познато да дјеца одрасла на фармама рјеђе обољевају од астме и алергија“, рекао је пулмолог Андреас Хелман додајући да се „вјерује да рани и сталан контакт с одређеним бактеријама у сијену, слами и свјежем млијеку смањује ризик од развоја тих болести“.

По свему судећи, један од извора тих микроба је и животињска кожа, иако научници још нису тачно одредили о којим jе бактеријама ријeч.

Спавањем на животињској кожи градска дјеца би могла да стекну заштиту од астме и алергија коју сеоска дјеца стичу у директном контакту са животињама, истичу њемачки стручњаци.