latinica  ћирилица
04/10/2014 |  08:58 | Аутор: Агенције

Алцхајмерова болест пријети анксиозним женама

Напете (анксиозне) жене имају двоструко већи ризик за развој Алцхејмерове болести, показује ново истраживање спроведено у Шведској.

„Поремећаји попут Алцхајмерове болести или кардиоваскуларних болести резултат су разних фактора и то је један од њих“, каже вођа истраживања Ингмар Скуг са универзитета у Гетеборгу.

Откриће, такође, сугерише да би анксиозним особама могла да помогне бихејвиорална терапија, чиме би се смањио ризик развоја Алцхајмерове болести касније у животу, пише портал Плива.

Иначе, Алцхајмерова болест је најраширенија форма деменције, тачан узрок болести се не зна, али стручњаци су утврдили низ ризика за развој те болести, од повишеног крвног притиска до повишеног холестерола.

Истраживањем, које је почело 1968. године праћено је око 800 жена које су на почетку истраживања биле старе од 38 до 54 године.

Око 19 одсто испитаница, односно њих 153, развило је деменцију до краја истраживања, а од тога броја у 104 случаја се радило о Алцхајмеру. Према том истраживању стрес током средње животне доби повећава ризик од деменција, укључујући Алцхајмерову болест.

Такође је утврђено да је екстровертност повезана с мање стреса. Иако је истраживање обухватило само жене, Скуг сматра да резултати не би били другачији код мушкараца.

„Вјерује да здрава исхрана и вјежбање у средњим годинама могу да смање вјероватноћу од појаве Алцхајмера“, закључио је Скуг.