latinica  ћирилица
04/10/2014 |  11:31 | Аутор: klix.ba

Трикови за позитивно размишљање

"Ништа на свijету није добро или лоше само по себи, својим размишљањем га чинимо таквим" Вилијам Шекспир.

Кад нешто крене наопако, наше је емоције прилично тешко контролисати и у том се тренутку оне не чине баш као ствар избора. Логично је да ћете бити узнемирени и осjећати љутњу, тугу или кривицу у вези с неком негативном ситуацијом, стога је нормално да је испољите.

Не баш. Психолози истичу како је срећа искључиво ствар одлуке и избора, а не нешто што је условљено спољашњим околностима. Стога, свака ситуација је управо онаква каквом је посматрамо – сама по себи она није ни добра, ни лоша. Другим ријечима, негативно понашање се може чинити као логично рјешење и реакција, али то не значи да га морамо усвојити.

Није баш лако бити оптимиста и стално гледати позитивну страну живота, али је, уз мало праксе и менталног тренинга, могуће.

Оптимиста није исто што и наивчина

Упркос увријеженом мишљењу, оптимисти нису наивни људи који свијет посматрају кроз ружичасте наочари. Треба бити "реалистични оптимиста", сматрају стручњаци.

"Многу људи мисле како људи који размишљају позитивно виде само добре стране и игноришу све остало. Ипак, уколико идете у том смјеру, ни то није добро. Реалистични оптимисти су заправо свјесни и негативних страна, али су одлучили да своју енергију фокусирају на онај дио живота који ће им донијети позитивна осјећања и исходе“, појашњава Џофри Суприна, психолог с универзитета Аргоси.

Вјежбајте свјесност

Разлика између песимисте и оптимисте лежи и у томе на који начин доживљавају околину. Суприна појашњава како оптимисти негативне мисли које се појаве аутоматски одбаце.

"Већине негативних мисли које нам се појаве уопште нисмо свјесни. Људи који позитивно размишљају су свјесни ових мисли и они диригују њима - не допуштају им да их повуку са собом у 'зечју рупу негативности', већ их ухвате и трансформишу", појашњава Суприна.

Избјегавајте да именујете ваше мисли и стављате "етикету" на њих

Како бисмо постигли стање ума у коме можемо бити оптимисти, морамо се рјешити потребе да судимо.

"Наше друштво има тенденцију да пребрзо на одређене појаве, особе или догађаје аутоматски ставља етикету добро или лоше. Потребно је схватити да су те негативне мисли само мисли и како оне нису репрезент стварног стања ствари", каже Суприна.

Стављањем етикете на одређене мисли постављате имагинарну дијагнозу и дајете моћ негативним мислима и процесима.

Храните вашу позитивност: Позитивне емоције - позитивне мисли

Медитација, писање, вођење дневника, провођење времена с пријатељима и породицом... Позитивна осјећања дају позитивне мисли.

Окружите се позитивним људима

Токсичне ситуације и људи највише утичу на наше стање ума, а стрес је заправо заразан – што га је више око вас, то ћете бити више изложени и подложни негативним мислима.

С друге стране, бројне су студије показале како је и срећа заразна! Потрудите се да око вас увијек буду људи који уносе ведрину, топлину и позивна осјећања у ваш живот.