latinica  ћирилица
07/10/2014 |  13:07 | Аутор: Агенције

Не чините ове грешке када доручкујете!

Доручак је најважнији оброк током дана, па се зато потрудите да ове грешке избјегавате по сваку цијену.

1. Прескачете доручак

Ово је класична грешка и људи јој прибјегавају због недостатка времена или надајући се да ће тако да смршају. Ако већ немате времена, припремите оброк претходно вече или макар одлучите шта ћете јести ујутру.

2. Једете превише

Опште је познато да би доручак требало да буде најобилнији оброк у току дана, али то не значи да треба да се баците на храну као да данима нисте јели, а поготово не да буде претрпан нездравим намирницама.

3. Сваки дан једете исто

Знамо да је изузетно практично само насути пахуљице у чинију и прелити их млијеком, али ћете на тај начин свом тијелу ускратити преко потребне нутријенте. Ако већ немате времена ујутру, испланирајте преко викенда јеловник у који ће бити укључено мноштво разноврсних намирница.

4. На крају доручка попили сте чашу воде или воћног сока

Вјероватно већ знате да ћете учинити свом организму велику услугу уколико добро сажваћете сваки залогај прије него што га прогутате. Међутим, ако након оброка попијете чашу воде, сока, кафу или чај, знатно ћете успорити варење.

5. Једете "с ногу"

Већина људи буди се 15 минута до пола сата прије него што изађе из куће, зграби успут нешто у оближњој пекари, и једе на путу ка послу. Ова нездрава навика не само да негативно утиче на желудац, већ постоје шансе да ћете врло брзо поново огладнити и претjерати с ручком.