latinica  ћирилица
09/10/2014 |  10:42 | Аутор: Агенције

Руси пронашли препарат против меланома!

Руски научници направили су иновациони препарат за борбу против рака коже који стимулише уништавање ћелија рака путем имунолошког система пацијента, не оштећујући здраво ткиво.

Научници компаније БИОКАД из Санкт Петербурга, који су створили препарат, наводе да је направљен пробој у терапији овог вида рака коже. Нови лијек, према оцјенама стручњака, значајно ће повећати животни вијек обољелих од метастатичке форме меланома.

Меланом је најопасније злоћудно обољење. На њега отпада само четири одсто случајева рака, али смртни исходи износе 80 одсто. У посљедњем стадијуму меланома обољели умиру пола године послије утврђивања дијагнозе.

Чак и у тој ситуацији, помоћу новог препарата компаније БИОКАД могуће је зауставити развој болести и продужити живот људима. Дјеловање лијекова засновано је на деблокирању имунолошког система обољелог, који сам почиње да се бори против тумора.

Постојећи хемијски препарати, према ријечима научника, не могу успјешно да се боре против тумора. Клинички ефекат на раст метастаза постиже се само у десет одсто случајева. А коришћење блокатора за бјеланчевину ПД-1 води ка обустављању развоја тумора у 40 одсто случајева.

Управо зато, оријентација на имунитет човјека је најактуелнији правац фармакологије.

У септембру ове године године у САД је регистрован препарат компаније Мерк заснован на сличном принципу дејства, али руски има низ предности. Извлачење антитијела из организма животиња и њихово дјеловање на имунолошки систем пацијента (америчка терапија) може да изазове алергију.

Руски препарат је заснован на кориштењу молекула лимфоцита човјека и не даје нусефекте. Идуће године почеће дуготрајна испитивања препарата, а за три године иноватори планирају да га пусте на тржиште, наводе руски медији.