latinica  ћирилица
09/10/2014 |  16:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија на 13. месту по броју самоубистава

По броју самоубистава, Србија је на 13. мјесту у свијету. Један од најчешћих проблема што ни окружење ни институције не узимају за озбиљно неке назнаке да појединац има психичке проблеме.

Психички поремећаји, депресија и злоупотреба психоактивних супстанци, узроци су у више од 90 одсто случајева самоубистава, тврде стручњаци уочи Дана менталног здравља, 10. октобра.

У Србији, у којој се убије 19 на 100.000 људи у годину дана, један од најчешћих проблема у вези са психичким поремећајима и болестима, је што ни окружење ни институције не узимају, у старту, за озбиљно неке назнаке да појединац има психичке проблеме.

Према подацима Свјетске здравствене организације, у свијету од неке врсте психичког поремећаја тренутно болује око 450 милиона људи, а свака четврта особа ће током живота доживјети неки психички поремећај или поремећај понашања.

Поводом Дана менталног здравља, Удружење за подршку људима са психичким поремећајима "Херц" ће сутра, у 12 сати, заједно са удружењима Каритас, Наша кућа, Видеа и Душа, поставити штандове на београдском Тргу Николе Пашића.

Том приликом ће се дијелити промотивни матерјал и едукативне брошуре, а дизајнери "Фијук" лабораторије и корисници услуга удружења ће од 15 до 18 сати, техником сито штампе, штампати мајице са слоганом кампање.

Удружење "Херц" постоји од 2009. године као једино удружење које је посвећено особама са нервним поремећајима.

Кроз групе самопомоћи, различите психолошке радионице за лични развој и саветовалишта, то удружење пружа бесплатне услуге свим корисницима који осете потребу за ту врсту рада на себи.

Услуге "Херца" су првенствено усмјерене на едукацију и пружање подршке, што представља неизоставни део ефикасног третмана особа са психичким тегобама.

Други аспект активности односи се на превентиву психичких поремећаја и подразумева едуковање здравих особа у смислу развијања личних капацитета у очувању психичког здравља и рад с циљем благовременог препознавања и одговарајућег реаговања у случају појаве првих симптома поремећаја из групе неуроза.

Свјетски дан менталног здравља се обележава сваког 10. октобра од 1992. године на иницијативу Свјетске федерације за ментално здравље у више од стотину земаља широм свијета ради подизања свијести јавности о проблемима психичког здравља.