latinica  ћирилица
09/10/2014 |  18:58 | Аутор: РТС

У Србији развијен софтвер који открива карцином!

Институт „Михајло Пупин“ развио је софтвер за откривање и лоцирање карцинома у организму, који је представљен на 39. Међународном сајму медицине и стоматологије „Медидент“ који је почео данас на Београдском сајму.

Творац софтвера Јелена Васиљевић каже да је ријеч о новој рачунарској методи за детекцију примарног карцинома код метастазе карцинома костију. Она појашњава да је софтвер модуларан и да би лако могао да се примјењује и на друге органе за откривање почетног карцинома.

„Процедура је таква да се узима узорак за биопсију, гледа се под микроскопом и та дигитална слика се само пропушта кроз софтвер. Кликом на једно дугме, за неколико секунди ви добијате гдје је примарни карцином“, појашњава Васиљевићева.

Она додаје да се код пацијената са метастазама често губи драгоцјено вријеме на дијагностичке процедуре које дуго трају и које су скупе. Применом софтвера лакше би се детектовао примарни карцином.

„Терапијским, брзим дјеловањем на примарни карцином смањила би се стопа смртности“, нагласила је Јелена Васиљевић и додала да би то за сада била помоћна дијагностичка процедура.

Институт "Михајло Пупин"

Софтвер је докторски рад Васиљевићеве и за њега је ове године добила награду на сајму технике, а рађен је у сарадњи Института „Михајло Пупин“ са Медицинским факултетом, односно Институтом за патологију, ВМА и Рачунарским факултетом.

Софтвер није почео још да се примјењује у здравственим установама, а Васиљевићева каже да је до сада увијек наилазила на препреке да је то једино могуће као увођење новог лијека, што је компликовано и скупо.

„Ова метода има примјену у физици код теорије хаоса, а та теорија може донекле да објасни како се канцер развија“, рекла је Васиљевићева и додала да се нада да ће овај сајам допринијети да се софтвер промовише и на тај начин помогне пацијентима.

 

Међународни сајам медицинске опреме и стоматологије званично је отворио државни секретар Министарства здравља Борислав Векић који је нагласио да сајам има изузетан значај како за заступнике-излагаче, тако и за све који су везани за здравствени систем.Он је рекао да је, без обзира на тешку економску ситуацију у земљи, заинтересованост дистрибутера за сајам ове године велико.

Сајам медицине биће отворен данас и сутра од 10 до 19 сати, а у суботу од 10 до 18 сати.