latinica  ћирилица
13/10/2014 |  01:07 | Аутор: Агенције

Кина поново у облаку смога

Сјеверну Кину обухватио је огроман облак смога, а загађеност ваздуха је у неким дијеловима земље достигла 20 пута већи ниво од дозвољеног. Облак смога је толико густ, да је видљивост драстично смањена па су многи путни правци, чак и ауто-путеви, затварани за саобраћај.
Кина - смог - Фото: China Foto Press
Кина - смогФото: China Foto Press

Градске власти Пекинга издале су упозорење и констатовале наранџасти ниво узбуне. У провинцији Хебеј, сјеверно од престонице, концентрације атмосферских честица мањих од 2,5 микрометра у пречнику 20 пута је већа од дозвољене.

Свјетска здравствена организација је прописала да је дозвољени ниво ових честица 25 микрограма по кубном метру, а у провинцији Хебеј измјерено је невјероватних 500 микрограма!

Ове честице се сматрају најопаснијим по људско здравље зато што продиру дубоко у плућа. У Пекингу њихова концетрација још од сриједе не пада испод 300 микрограма.

Градски метеоролошки биро савјетује грађане, посебно оне са дисајним проблемима, да не излазе напоље.

Од 301 до 500 микрограма се сматра изузетно опасним по здравље људи и представља озбиљан ризик за изазивање оштећења респираторних путева.

Примјера ради, у већини америчких градова концетрација ових честица креће се око 20 микрограма, док се у западној Европи иде на смањивање нивоа на испод 15.