latinica  ћирилица
13/10/2014 |  20:01 | Аутор: Блиц

Путинових шест сати у Београду

Руски предсједник Владимир Путин прво ће положити вијенац на Гробљу ослободилаца Београда. Након тога ће у Палати Србије разговарати са највишим домаћим званичницима, а дочекаће га предсједник Томислав Николић.
Парада у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Парада у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Након полагања вијенца борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда 1944. предсједник Русије ће се упутити у Палату Србије, гдје ће у четири ока прво разговарати са предсједником Николићем, а потом са премијером Александром Вучићем.

На војној паради учествоваће више од 4.500 припадника Војске Србије. Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић сматра да је ниво припремљености на задовољавајућем нивоу и да ће се 16. октобра војска представити на најбољи начин.

У Београду ће до 16 октобра на снази бити и посебан режим у саобраћају од 6 до 12 часова у Булевару Николе Тесле, од Булевара Михајла Пупина до Трешњевог цвета. Посебан режим саобраћаја биће и у Улици Ушће од Булевара Николе Тесле до Булевара Михајла Пупина од 12. октобра у 6 сати до 16. октобра у 20 сати. Од Булевара Михајла Пупина до Џона Кенедија посебан режим је данас од 10 до 16 часова и сутра од 14 до 18.

Око 3.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије продефиловаће Београдом у част 70. годишњице од ослобођења српске престонице у Другом свјетском рату и 100 година почетка Првог свјетског рата. Грађани ће имати прилику да виде борбена оклопна возила, тенкове, артиљеријска оруђа, противваздухопловна средства и средства специјалне намјене. Ешелон пловних средстава кретаће се Дунавом, од Калемегдана према Земуну, а спектакл какав је у Србији посљедњи пут виђен 1985. године употпуниће налети ваздухопловног ешелона. У дефилеу ће учествовати пјешадијски ешелон, моторизован и ваздухопловни ешелон, те петнаест пловних објеката. Грађани ће моћи да виде и средства артиљеријских и ракетних јединица за противваздухопловна дејства.