latinica  ћирилица
16/10/2014 |  07:54 | Аутор: РТРС

"Корак побједника", парада поводом 70 година ослобођења Београда, пренос на РТРС

У Београду ће данас бити одржана војна парада "Корак побједника" поводом обиљежавања 70 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату, којој ће присуствовати предсједник Русије Владимир Путин и највиши званичници Србије и Републике Српске.
Војна парада у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Војна парада у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Почетак параде је предвиђен за 15.30 часова, а присуствоваће и предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Српске Жељка Цвијановић.

У првој војној паради у Београду, послије 29 година код Палате "Србија" и на Дунаву, учествоваће око четири и по хиљаде припадника Војске Србије.

Биће ангажовано више од 300 различитих покретних средстава наоружања и војне опреме, а подршку авијацији Србије ће дати и руска акробатска група "Стрижи".

Током једнодневне посјете Србији, Путин ће присуствовати обиљежавању 100 година од почетка Првог свјетског рата, те 70 година од ослобођења Београда и побједе над фашизмом.

Парада "Корак побједника"

Према програму посјете, предвиђено је да прије подне Путин и предсједник Србије Томислав Николић положе вијенце на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда, саопштено је из Прес-службе предсједника Србије.

Послије тога је предвиђен свечани дочек Путина испред Палате "Србија", а потом и билатерални сусрети, у оквиру којих ће  предсједници Србије и Русије разговарати "у четири ока".

Након сусрета биће одржана церемонија на којој ће Николић уручити предсједнику Русије Орден Републике Србије на великој огрлици.

Према програму посјете, потом је предвиђен сусрет премијера Србије Александра Вучића са руским предсједником, те потписивање међудржавних споразума у присуству Николића, Путина и Вучића.

У оквиру посјете руског предсједника планирано је да буде потписан пакет од девет докумената, између осталог, о развоју војно-техничке сарадње и сарадњи у области енергетике и жељезничког саобраћаја.

Међу документима планираним за потписивање су међувладин споразум о узајамној заштити тајности информација, о условима боравка, привилегијама и имунитету руско-српског хуманитарног центра, о реадмисији, као и протокол о размјени података о царинској вриједности робе, преноси руска агенција "Тас".

Након потписивања споразума предвиђене су изјаве за медије Вучића и Путина.

За поподне је најављена војна парада "Корак побједника" испред Палате Србија, гдје је прво предвиђена почасна паљба, затим интонирање химне Србије "Боже правде", а потом и обраћање Николића и Путина.

Након тога ће услиједити предаја рапорта команданта војне параде, а затим ће, према програму, услиједити падобрански скок - десант, дефиле пјешадијског ешалона, егзерцир гарде, дефиле бродова ријечне флотиле, моторизованог ешалона и ваздухопловног ешалона и на крају летачки програм руске Акро групе "Стрижи".

За праћење Путинове посјете Србији акредитовано је 1.000 домаћих и страних новинара из Србије, региона и свијета, речено је Срни у Прес-служби предсједника Србије.