latinica  ћирилица
19/10/2014 |  12:30 | Аутор: Агенције

Дачић: Београд нема саговорника за наставак дијалога

Први потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас, поводом двије године од почетка дијалога Београда и Приштине на нивоу премијера, да Србија жели да настави дијалог, али да нема с ким то да учини.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

- Србија жели наставак дијалога и потпуну примјену свих споразума. Нисмо спорна страна, чекамо конституисање власти у Приштини, јер друге стране за примјену споразума нема - нагласио је Дачић.

Он је оцијенио да је велики допринос дијалога то што је на Косову дошло до смиривања тензија, а основна вриједност је заједница српских општина, чије је оснивање због Приштине у застоју.

- Србија први пут није обиљежена као узрок кризе, добила је најпозитивније оцјене за допринос у дијалогу, и да није било успјеха, Србија на европском путу не би толико одмакла. Не би добила позитивну оцјену за отварање преговора за чланство у ЕУ - рекао је Дачић.

Нагласио је да чињеница да је први састанак одржан под "велом тајни", те да је у међувремену одржано четрдесетак састанака, показује колики је пут пређен у нормализацији односа. Дачић је додао да је важно то што током дијалога никада није било ријечи о статусним питањима, што Србија никада није дала ни назнаку да признаје државност Косова, и што је тај став Србије прихваћен.