latinica  ћирилица
19/10/2014 |  15:57 | Аутор: Агенције

Погрешне ствари које чинимо када смо болесни

Кашљете, кишете, зачепљен вам је нос, боли вас цијело тијело и једноставно сте спремни да учините било шта да би вам било боље?

Неријетко покушавамо све да се што прије ријешимо прехладе или грипа, а иако се можда у почетку чини да одређена техника пали, често посве несвјесно изазивамо супротан учинак.

Пијете повеће количине лијекова, стално издувавате нос и чините све што можете да бисте оздравили што брже? Међутим, шта год чинили, ништа вам неће помоћи да прехлада или грип брже прођу - једноставно себи морате да дате времена да се опоравите. А одређени 'лијекови' које сами себи прописујете могу додатно погоршати ситуацију, пише "Yahoo Health".

Претјерујете са лијековима за прехладу

Попили сте антихистаминик, међутим, и петнаестак минута касније осјећате се лоше? Зашто не узети још један? Или можда неки други лијек?

“Људи не знају када лијек почиње да дјелује. Бројним лијековима потребно је наиме најмање 30 минута до сат времена да почну да дјелују. Међутим, проблем је то што су људи, када су болесни, врло често нестрпљиви, траже тренутно олакшање и мисле да ће већа доза лијекова имати боље дјеловање“, каже Вероника Нието, професорка на тексашком Универзитету А&М. Међутим када претјерамо са лијековима за прехладу, то може развити низ нових симптома или погоршати постојеће.

На примјер, због превелике дозе антихистаминика можете се осјећати поспано или летаргично, а повећа доза аналгетика може довести до озбиљних кожних реакција и дугорочно до оштећења јетре.

Прејако издувавате нос

Када вам цури нос, некако вам се најлогичније чини да га издувате. И да, у праву сте, то ће вам донијети тренутно олакшање, али то може узроковати дугорочне невоље.

“Ако снажно дувате нос, секрет би могао да оде у синусе, што може продужити процес оздрављења. Тај секрет може садржати бактерије и вирусе који лако могу ући у синусе и изазвати инфекцију“, каже др Џек Гвалтни, оснивач "CommonCold.org".

Међутим, уколико не можете издржати а да не издувате нос, слободно то учините, али свакако припазите да прејако не стиснете ноздрве. Тако можете смањити количину секрета који ће доспијети у синусе.

За вријеме прехладе или грипа пијете пуно кафе и потиштени сте

Играње улоге мученика и одлажење на посао баш и није добра идеја – осим што ћете заразити колеге, знатно дуже ће вам требати да се опоравите. Када сте болесни, најбоље ствари за вас су одмор и довољна количина течности.

Осим тога, исцрпљеност никако немојте лијечити кафом и сматрати да ће вам она дати потребну енергију. Вишак кофеина додатно ће дехидрирати тијело и можда продужити болест за неколико дана. Посљедње што вам треба је то да због вишка кофеина не можете да заспите цијелу ноћ и да до јутра лежите будни у кревету и издувавате нос.

Без размишљања посежете за антибиотицима

Многи у ормарићу с лијековима чувају преостале антибиотике од прошле болести и када их ухвате прехлада или грип, посежу за њима. Премда вам се антибиотици могу чинити као сјајна алтернатива одласку код љекара, то заправо није добра идеја ако имате грип или прехладу јер антибиотици лијече бактеријске инфекције, а не вирусне.

Уколико пак дође до инфекције синуса, у том случају антибиотици могу бити добар избор. Међутим, ту се опет јавља питање дозирања, јер доза мора бити доста велика да би се спријечило ширење бактеријске културе, зато је добро посавјетовати се са љекаром.

Игноришете упутства на спреју за нос

Када вам ништа не може помоћи да се рјешите зачепљеног носа, помоћи ће вам спрејеви, али они су добро рјешење само у кратком року. Крвни судови у носу су наиме натечени, а тиме и заузимају више мјеста, што отежава дисање.

Спрејеви за нос дјелују тако што смањују отеклину, али ако не пратите упутства на амбалажи и користите их дуже од три дана, излажете се ризику од контраефекта. Наиме, предугим коришћењем спрејева за нос може се изазвати упала и крвни судови могу поновно отећи.